10 фото, які змусять вас відвідати Івано-Франківськ


Розповідаємо, чому вам просто необхідно провести вихідні в Івано-Франківську.

У щотижневій рубриці Радіо МАКСИМУМ читайте про найкращі куточки України і світу. Якщо ви їдете у подорож Західною Україною, не забудьте відвідати Івано-Франківськ або ж Станіслав (як його називали раніше). Місто точно стане для вас відкриттям. Звісно, це далеко не всі цікаві місця та куточки Івано-Франківська, адже ми обрали лише найкращі.

Фонтани

Івано-Франківськ - фото 154172
Івано-Франківськ / onouroad

За останні роки тут з'явилося дуже багато фонтанів, і вони є окремою туристичною визначною пам'яткою. Найбільший знаходиться на Вічевому майдані, у формі великої чаші. Каскади води куполом накривають стільки місця, що під ним можна вільно ходити, спостерігаючи водоспад зсередини, читати книжку на парапеті і навіть гарцювати на велосипеді.

Вічевий майдан

Ресторан "Urban Space 100"

Івано-Франківськ - фото 154174
Івано-Франківськ / onouroad

Це сучасний ресторан в урбаністичному стилі, засновниками якого є 100 меценатів, а чистий прибуток від його діяльності генерується на розвиток проектів міста. Своєрідне місце зустрічі урбаністів: тих, хто вважає, що місто має бути комфортним для життя: зеленим, затишним, екологічним. А ще тут вас смачно і порівняно дешево нагодують.

Вул. Михайла Грушевського, 19

Собор Святого Воскресіння

Івано-Франківськ - фото 154167
Івано-Франківськ / onouroad

Головна греко-католицькою святиня. Цей храм побудований за правилами австро-баварської архітектурної школи з чіткими рисами класицизму. Цікаво, що з огляду на це, все ж верхівки веж виконані в стилі гуцульської дерев'яної архітектури.

Майдан Шептицького, 22

Вулиця Січових Стрільців

Івано-Франківськ - фото 154170
Івано-Франківськ / onouroad

Одна з небагатьох унікальних вулиць, де збереглася австрійська забудова 1870-1910-х років. Тут розміщено 30 пам'ятників історії і культури. Майже біля кожного будинку своя цікава історія.

Міське озеро

Івано-Франківськ - фото 154171
Івано-Франківськ / onouroad

Озеро з'явилося в 1955 році і з тих пір місцеві жителі нарекли його "Станіславським морем". Це одна з основних зон відпочинку Івано-Франківська. Тут працює човнова станція і знаходиться найромантичніше місце – місток, що веде на "Острів любові".

На захід від парку ім. Шевченка

Бастіон

Івано-Франківськ - фото 154168
Івано-Франківськ / onouroad

Від давньої фортеці в сучасному місті залишився тільки фрагмент оборонної стіни з бастіоном, які можна подивитися в реконструйованому вигляді. Закладена фортеця була ще в 1662 році: вона захищала місто від турецької облоги вже в 1672 році.

Фортечний провулок, 1

Колегіальний костел Діви Марії (художній музей)

Івано-Франківськ - фото 154166
Івано-Франківськ / onouroad

Здійснювалось спорудження мурованого костелу за проектом і керівництвом французьких архітекторів Франсуа Корассіні та Кароля Бенуа. Тож це є найдавніша споруда Івано-Франківська. Колегіата була не лише сакральною спорудою, а й сімейною усипальницею Потоцьких. До речі, колись над головним входом був орган, який вперше зазвучав у 1900 році. Але згодом був втрачений у післявоєнний час.

Майдан Шептицького

Кафе "Mondays"

Івано-Франківськ - фото 154175
Івано-Франківськ / onouroad

Здорова їжа для чудових людей. Тут ви можете придбати і скуштувати корисні смаколики, спробувати detox-соки та насолодитись живими десертами власного виробництва. Шматочки спілого авокадо, зелений соус, оливки та солодкувата паприка з свіжою зеленню й томатами – eating green ще не бувало смачніше!

Вул. Франка, 11

Сквер Міцкевича

Івано-Франківськ - фото 154176
Івано-Франківськ / onouroad

Хорошим місцем відпочинку стане й невеличкий сквер Міцкевича, який розташований на однойменній площі. Тут знаходиться пам'ятник відомому польському поету Адаму Міцкевичу, він ніколи не бував у місті, але на його честь у 1870-х роках виникла площа. Цікаво те, що з тих пір назва не змінювалося, а таке буває рідко.

Центр міста

Вірменський костел

Івано-Франківськ - фото 154165
Івано-Франківськ / onouroad

"Блакитна церква". Найвища будівля з двома вежами в стилі зрілого бароко розташована поруч з ринковою площею. Храм був побудований в XVIII столітті на місці дерев'яної церкви на честь чудотворної ікони Богородиці.

Вул. Мельничука, 5