10 найцікавіших музеїв Прикарпаття


Івано-Франківська область - дуже привабливий регіон для відпочинку. Тут є де помандрувати горами, покататися на лижах або велосипедах, взяти участь у фестивалях, попити мінеральної води, поніжитися в саунах або покупатися у гірській річці.

А для урізноманітнення дозвілля можна відвідати кілька музеїв. Таких закладів у регіоні є дуже багато, однак "УК" підібрала ті, які є найцікавішими і, завдяки ентузіастам-власникам або працівникам, можуть стати гарним доповненням до подорожі у Карпати.

   1. Музей гуцульського побуту, етнографії та музичних інструментів імені Романа Кумлика

Невеликий приватний музей, зібраний місцевим музикантом Романом Кумликом. Господар сам збирав протягом 30 років предмети побуту, давній гуцульський одяг, знаряддя праці, грошові знаки різних часів та багато цікавого про життя гуцулів. Особливою гордістю є колекція музичних інструментів.

Екскурсії проводить Наталя Гузак, донька Романа Кумлика, яка після смерті батька продовжила його музейну справу. Наталя (лікар за фахом) грає на скрипці, цимбалах, тримбі, двійниці (сопілка), окарині, зозулі, пелинці, лірі, наї та розповідає про кожен з інструментів. Наприклад, ріг - старовинний "мобільний телефон", оскільки використовувався він для передачі повідомлень на великі відстані. Трембіта - обрядовий інструмент, який використовувався у Коляді, під час похорону, весілля. У колекції є також скрипки-довбанки та прямокутна скрипка.

   Адреса музею: м. Верховина, вул. І. Франка, 35

   Телефони: (03432) 2-17-44, (097) 307-52-54, (097) 585-89-52

   2. Музей писанкового розпису

Споруджений у формі писанки у центрі міста. У музеї можна побачити 10 тисяч писанок зі всіх регіонів України, Польщі, Чехії, Румунії, Словаччини, Білорусії, Росії, Франції, Канади, США, Пакистану, Індії, Шрі-Ланки, Китаю, Єгипту та Алжиру.

   Адреса музею: м. Коломия, просп. В. Чорновола, 43

   Телефон: (03433) 2-78-91

   3. Музей вівчарства

Знайомство з традиційним заняттям горян - вівчарством, з процесом переробки молока, виготовлення сиру, вурди та бринзи, нетрадиційним методом лікування продуктами вівчарства - овітерапією. Можна побачити побут вівчарів, інструменти для роботи тощо. При музеї організовується майстер-клас з переробки вовни від стрижки до виготовлення продукції.

   Адреса музею: с. Космач, присілок Клифа

   Телефони: (03478) 5-77-41, (067) 999-21-15

   4. Обласний художній музей

Розташований у дуже гарній пам'ятці архітектури XVII ст. - ренесансному Колегіальному костелі Непорочного Зачаття Діви Марії. Збірка охоплює унікальні пам'ятки Галицького іконопису й барокової скульптури, творчість класиків західноукраїнського малярства. Наприклад, можна оглянути роботи майстрів барокової скульптури XVIII ст. Й.-Ґ. Пінзеля (скульптури якого нещодавно експонувалися у Луврі) та М. Полейовського, доробок місцевих осередків іконопису - Бойківщини, Гуцульщини. Чи не найбільшу частину колекції становлять твори народного мистецтва, зокрема художні вироби майстрів Гуцульщини, Покуття, Бойківщини, Опілля.

   Адреса музею: м. Івано-Франківськ, вул. Низова, 2

   Телефон: (03422) 4-40-38

   5. "Природа землі Галицької"

Розташований у головній садибі Галицького національного природного парку і відтворює у мініатюрі його флору та фауну. Декотрі експонати колись належали до колекції відомого мецената графа Володимира Дідушицького (деяким з них уже по півтора століття!), який 1886 року у своєму маєтку біля с. Пеняки, що на Львівщині, проголосив заповідними 22 гектари букового лісу - перший заповідник на території сучасної України.

При музеї є невеличкий реабілітаційний центр для хворих або покинутих тварин. Деякі з них навічно оселилися в цьому своєрідному живому куточку, інших після лікування відпустять на природу.

   Адреса музею: м. Галич, вул. Галич-гора, 1

   Телефони: (03431) 2-21-13, (03431) 2-11-87

   6. Музей етнографії і побуту села Саджава

Заснований директором місцевої школи, який разом з вчителями та учнями зібрав велику колекцію різноманітних експонатів, які розповідають про історію села, всі сторони побуту селян, різні заняття, свята та обряди, розвиток культури в селі. В одному з приміщень можна оглянути інтер'єр жилої кімнати, де кожна річ - справжня (крім макету печі). Один з найцікавіших і найдавніших експонатів музею - вирізьблений хрест 1516 р.

   Адреса музею: с. Саджава, вул. Шкільна

   Телефони: (03471) 3-72-66, (097) 372-88-28

   7. Музей Олекси Довбуша

Хата-музей з приватною колекцією Михайла Юсипчука-Дидишина: предмети побуту, зброю часів опришківського руху та рідкісні речі — бартки, топірці, кептарі, череси тощо. У музеї є також незвичайні скульптури з дерева і каменю. За легендою, біля хати, в якій знаходиться музей, понад три століття тому було смертельно поранено Олексу Довбуша - карпатського Робін Гуда.

   Адреса музею: с. Космач, вул. О. Довбуша, 17

   Телефон: (03478) 5-76-17

   8. Національний музей народного мистецтва Гуцульщини та Покуття

50 тисяч експонатів представляють всі види традиційного народного мистецтва гуцулів та покутян, починаючи з XVII століття до теперішнього часу: художня обробка дерева (різьба, інкрустація, випалювання), металу та шкіри, гончарство, декоративне ткання, килимарство, вишивка та одяг. Постійні експозиції: гобелени М. Біласа, меморіальна кімната Андрія Чайковського (відомого письменника та громадського діяча), сакральне мистецтво, інтер'єр гуцульської хати та гуцульський одяг.

   Адреса музею: м. Коломия, вул. Театральна, 25

   Телефони: (03433) 2-39-12, (03433) 2-79-78

   9. Музей-пам'ятка дерев'яної архітектури і живопису XVI - XIX ст. церква Святого Духа

Церква Святого Духа (1598) є унікальною пам'яткою сакрального будівництва XVI ст. Якщо вірити легенді, то саме в цій церкві священиком був отець Лука Лісовський - батько могутньої правительки Османської імперії Роксолани.

При церкві діяло одне з найстаріших в Україні церковних братств, коштами якого створено унікальний ренесансно-бароковий іконостас, що датується 1650 р. та є одним з трьох найстаріших, збережених до нашого часу, іконостасів України. В експозиції є одна з найдавніших із збережених в Україні ікон - "Іоанн Хреститель з житієм" (1520).

   Адреса музею: м. Рогатин, вул. Роксолани, 10

   Телефон: (03435) 2-21-26

   10. "Берегиня"

В музеї можна побачити велику колекцію вишивки, переважно з регіону Опілля - понад 250 рушників, 160 сорочок (чоловічих та жіночих), багато вишитих запасок, жіночих костюмів. Експонати постійно додаються завдяки місцевим жителям та відвідувачам. Крім того, закохані у свій край екскурсоводи розповідають про історію Опілля від найдавніших часів, місцеві традиції та побут.

   Адреса музею: м. Бурштин, вул. Є. Коновальця, 2

   Телефон: (098) 451-41-96