10 жорстких уроків для досягнення успіху


Інколи може здаватись, що успіх — це щось недосяжне. Та насправді все не так. Просто потрібно знати кілька істин, які допоможуть наблизитись до нього та не розчаруватись в собі.

Кожен з нас колись припускався помилок. Але лише за одним критерієм успішні люди відрізняються від тих, хто здався, — те, як вони виправляли свої помилки та реабілітували себе, пише Mizky.com

Психолог Джеймс Бандура провів чудове дослідження, в якому показав, наскільки важливо те, як ми ставимось до невдач.

В одному із експериментів двом групам людей поставили однакові завдання. Учасникам з першої групи дозволили виконувати їх, не напружуючись, робити так, як дозволяють їхні здібності. Однак другій групі сказали, що для виконання завдання потрібно більше навиків, аніж у них є. Та це завдання було настільки складним, що учасники експерименту були приречені на провал.

Враження від нього були різні. Учасники з першої групи засмутились, тому що вважали, що їх знань явно не вистачило для виконання поставленого завдання. А от учасники з другої групи оцінили його не як невдачу, а як життєвий урок, з якого вони отримали певні знання. Окрім цього, друга група краще впоралась із завданням, хоча самі учасники оцінювали рівень своїх знань набагато нижче, ніж учасники з першої групи.

Отож, як і учасники дослідження, так і кожен з нас може подивитись на свої невдачі, як на відображення власних здібностей, або як на можливість для подальшого розвитку.

Тому кожного разу, коли починатимете жаліти себе, сконцентруйтесь на тому, що ви можете контролювати — вашому ставленні до цього життєвого уроку.

Деякі із них можуть бути дуже жорстокими, але і їх потрібно навчитись приймати. Адже вони — це виклик вашій гнучкості та здатності вчитись на своїх помилках.

Робіть висновки з таких уроків, а якщо вам ще не доводилось стикатись з помилками, вчіться на чужих.

Отож, 10 жорстоких уроків, які допоможуть вам стати більш успішними.

1. Перший крок завжди найважчий

Коли ви намагаєтесь досягнути чогось дуже важливого, пам’ятайте, перші кроки на шляху до цього завжди будуть складними і, можливо, навіть лякатимуть. Потрібно просто зважитись на виконання завдання і ви побачите, як побоювання розвіюються.

Люди, які не бояться робити перші кроки на зустріч своїй цілі, нічим не відрізняються від нас. Вони просто розуміють, що спочатку завжди буде страшно, але зволікання лише продовжуватимуть страждання та викликатимуть негативні емоції.

2. Щоб все вийшло добре, потрібен час

Перш за все, успіх вимагає часу і зусиль. Малкольм Гладуєлль в свої книзі “Генії і аутсайдери” писав, що на досягнення хорошого результату в будь-якій справі потрібно витратити приблизно 10 000 годин безперервної праці. З цим твердженням можуть погодитись успішні люди.

Наприклад, два перших автомобільних підприємства Генрі Форда збанкрутували. Досягнути успіху в бізнесі він зміг лише в 45. 

Гаррі Бернсайн, автор популярних книг, присвятив своє життя письменницькій діяльності, але став відомим лише в 96. 

Отож, коли ви нарешті досягнете успіху, то зрозумієте, що шлях до його досягнення — це те, що було найкращою частиною.

3. Бути зайнятим не означає бути продуктивним

Гляньте на людей навколо вас — всі вони видаються дуже зайнятими, постійно кудись поспішають, відповідають на телефонні дзвінки та електронні листи. Але скільки з них насправді досягнули успіху? Адже він не залежить від того, скільки ви рухаєтесь і чим займаєтесь, а від того, чи можете ви сконцентруватись на досягненні конкретної мети, використовуючи час ефективно і продуктивно. 

4. Ви не можете контролювати все

В житті є безліч ситуацій, які ми не можемо контролювати, наприклад, рішення інших людей. Але ми можемо вплинути на те, як поставимось до випробувань.

Наша реакція на події — це те, що може зробити із помилки безцінний досвід. Ви не можете вигравати усі бої, але з правильним ставленням ви зможете виграти війну.

5. Ви — це ваше оточення

Ви почуватиметесь добре тоді, коли навколо будуть люди, здатні підтримати в будь-яку хвилину. Тому оточіть себе людьми, які надихають, в яких можна чогось навчитись. З ними ви станете більш сильними та впевненішими. 

А як стосовно людей, які тягнуть до низу? Чому ми дозволяємо їм бути частиною нашого життя?

Зрозумійте, життя занадто коротке, щоб витрачати час на людей, які викликають негативні почуття або змушують почуватись погано. З такими людьми краще припинити підтримувати зв’язок.

6. Найбільша ваша проблема — у вашій же голові

Майже всі наші проблеми виникають тому, що ми постійно “подорожуємо в часі”  — аналізуємо, шкодуємо через зроблене чи хвилюємось через події, які ще навіть не відбулись. 

Дуже легко провести своє життя, згадуючи минуле, чи роздумуючи над майбутнім, але через це ви забуваєте про головне — про теперішнє, яке ви по-справжньому можете контролювати.

7. Ваша самооцінка повинна йти зсередини

Коли ваше почуття задоволеності від життя залежить від думки інших або від зовнішніх обставин, ви перестаєте бути господарем свого життя. Якщо ви почуваєтесь добре через те, що зробили, — не дозволяйте чужій думці зіпсувати це. 

Може здаватись, що це неможливо, але просто постарайтесь не порівнювати себе з іншими. Навчіться сприймати чужу думку із ноткою недовіри. Таким чином, не матиме значення, що думають інші люди, ваша самооцінка завжди базуватиметься на ваших внутрішніх почуттях. 

Запам'ятайте, ви ніколи не будете настільки хорошими чи поганими, як кажуть інші.

8. Не всі підтримуватимуть вас

Більшості людям нема до нас ніякого діла. Однак знайдуться ті, хто намагатиметься заразити вас своєю агресією та негативним ставленням до життя. А все тому, що всі не можуть підтримувати нас, як і ми самі не можемо витрачати свій час та сили на те, щоб протистояти кожному з них. 

Вміння не звертати увагу на думку та поведінку інших людей, які не відіграють у вашому житті жодного значення, вивільняє вашу силу та енергію для тих, хто для вас по-справжньому важливий. 

9. Досконалості не існує

Не намагайтесь знайти ідеал. Його просто не існує. Всі люди здатні помилятись. Коли досконалість стає вашою метою, ви починаєте мучити себе при першій же невдачі, через що витрачаєте силу та енергію. 

Окрім цього, ви даремно витрачаєте час, нарікаючи на те, що зробили, чи що все можна було зробити по-іншому.

Насправді ж потрібно відпустити негативні думки і продовжувати рухатись вперед. Пишайтесь тим, чого ви вже досягнули, і думайте про те, чого ще варто досягнути.

10. Страх не повинен керувати вами

Коли все сказано чи зроблено, ви можете шкодувати, що не зробили чи не сказали більше. Але пам’ятайте — “Після бійки кулаками не махають”.

Не бійтесь ризикувати, адже навіть смерть — це не найстрашніше, що може статись з людиною. Найгірше — дозволити собі помирати всередині, коли ви ще живі.

Висновок

Успішні люди ніколи не перестають вчитись. Вони роблять це на власних помилках та перемогах, а ще — вони не бояться змінювати себе.