115 тисяч прикарпатців через борги ризикують лишитись без субсидії


У 115 тис. отримувачів субсидії в Івано-франківській області заборгованість за газ складає 90 млн грн

Через несплату за газ органи соцзахисту мають припинити боржникам нарахування субсидій.

Заборгованість за газ в отримувачів державної допомоги виникла з трьох причин. По-перше, субсидіанти споживали газу більше, ніж затверджені державою соціальні норми, за якими розраховується субсидія. Фактично це недоплата за спожитий газ.

Нагадаємо, на опалювальний сезон 2017-2018 діяли уже нові, знижені урядом соціальні нормативи: з 5,5 до 5 куб. м на 1 кв. м опалювальної площі на місяць.

«По-друге, заборгованість виникла також у тих отримувачів субсидій, які за травень-червень не сплатили рахунки за газ», - розповідає начальник відділу розрахунків ТОВ «Івано-Франківськгаз Збут» Оксана Крамаренко.

По-третє, боржниками також є ті субсидіанти, у котрих борги виникли ще до початку опалювального сезону (2017-2018 рр.), та вони її не погасили протягом зими. Така заборгованість субсидією не покривається і повинна сплачуватися споживачем самостійно.

В «Івано-Франківськгаз Збуті» нагадують, що органи соціального захисту населення не призначають субсидію споживачам, які мають прострочену понад два місяці заборгованість,незалежно від суми боргу.

Тому для призначення субсидії на літній період, необхідно розрахуватися за спожитий газ. Це можна зробити у зручний для себе спосіб без черг. Зараз до послуг споживачів природного газу Івано-Франківської області представлені платіжні системи: Portmone.com, iPay.ua, EasyPay.ua, Master Pass, Ощад 24 і Приват 24. Заплатити за газ онлайн можна безпосередньо з Особистого кабінету на сайті 104.ua.

Загальний борг споживачів газу перед «Івано-Франківськгаз Збутом» на 1 липня 2018 року становить майже 200 млн грн.