12 дверей і "казкові" віконечка: Як франківські активісти рятують старовину


"Хто де, а ми на реставрації" - фраза, яку хотілося б побачити на місці всіх старовинних дверей Франківська.

Від початку року ініціатива "ФранківськЯкийТребаБерегти" за допомогою мешканців та благодійників відновлює старовинні двері міста. До цього, розповіла кореспонденту Бліц-Інфо активістка Марії Козакевич, вони займалися тільки популяризацією бережного ставлення до дверей. Проте з січня вирішили взяти справу в свої руки і взялися за реставрацію.

"З січня ми вже відреставрували п'ятеро дверей. Зараз ще сім дверей (троє металевих і четверо дерев'яних) знаходяться на реставрації. Фінансування різне: десь мешканці, десь меценати, десь міські кошти", - пояснює Козакевич.

Однією з перших і найцікавіших була реставрація старовинних дверей в обласній дитячій бібліотеці на Міцкевича. Давні дубові двері керівництво закладу змушене було замінити на пластикові, адже вони пропускали холод. Проте вже за кілька місяців напруженої роботи команди реставраторів і столярів, неймовірної краси старовинні двері повернулися на своє законне місце. Тож юні читачі можуть не тільки читати цікаві книжки, а й милуватися красою самої бібліотеки, яка нагадує казковий замок. Окрім того за словами Козакевич ініціатива готує ще один сюрприз для маленьких читачів.

"Так само зараз реставруємо віконечка у вежі бібліотеки. Коли ми відреставрували двері, напросилися піти всередину і глянути вежу. Там знайшли три автентичні дерев'яні рами від віконечок. Оскільки зараз ті вікна забиті фанерою, ми вирішили відреставрувати рами і зробити для них вітражі ,щоб вежа набула свого первозданного вигляду. Зараз реставрація підходить до завершення", - ділиться Марія Козакевич. 

Пов’язане зображення

Ще одним цікавим проектом ініціативи були ретро-листівки на фоні старовинних дверей. Так активісти хотіли зібрати частину коштів на реставрацію дверей-близнюків на вулиці Шевченка.

"Ми дуже довго готувалися до бюджету участі: залучали акторів драмтеатру, які знялись у старовинних костюмах, робили ретро-листівки і продавали їх. Нам не вистачило одного голосу, щоб отримати фінансування. Проте спілкувалися з мером і є погодження, що місто все ж профінансує реставрацію цих дверей. Оскільки будинок потрапляє у програму реставрації фасаду, там мають бути включені кошти на реставрацію дверей. Сподіваюся, що все буде добре", - каже Козакевич.  

Пов’язане зображення