25-а річниця незалежності: 25 найкращих письменників України


За роки незалежності в українській літературі сформувалася ціла плеяда письменників з оригінальним стилем, особливою манерою письма і жанровим розмаїттям.

У сучасних текстах з’явилося більше відкритості, експериментів, національного колориту і тематичної широти, що дозволяє авторам досягати професійних успіхів не тільки в Україні, а й за кордоном. Букви підготували список 25 українських письменників, які формують сучасну літературу, яка, що б там не говорили скептики, продовжує активно розвиватися і впливати на громадську думку.

Юрій Андрухович

Без цього автора важко уявити сучасну українську літературу взагалі. Творча діяльність почалася з того, що в 1985 році разом з Віктором Небораком та Олександром Ірванцем він заснував літературне об’єднання Бу-Ба-Бу. З ім’ям письменника пов’язують виникнення “Станіславського феномену” та інтерес до сучасної української літератури на Заході.

ЩО ВАРТО ПРОЧИТАТИ: З поетичних збірок – “Екзотичні птахи і рослини” і “Пісні для мертвого півня”, з романів – “Рекреації”, “Московіада” і “Дванадцять обручів”. Не менш цікавими будуть есе зі збірки “Диявол ховається в сирі”, а мандрівникам сподобається найбільша за розміром книга Юрія Андруховича “Лексикон інтимних міст”.

Сергій Жадан

Напевно, немає сьогодні в Україні більш популярного автора, ніж Жадан. Поет, прозаїк, есеїст, перекладач, музикант, громадський діяч. Його тексти знаходять відгук у серцях мільйонів читачів (а з 2008 року – і слухачів – з виходом першого спільного альбому з групою “Собаки в космосі” під назвою “Спортивний клуб армії”).

Письменник активно гастролює, бере участь в суспільному житті країни і допомагає армії. Живе і працює в Харкові.

ЩО ВАРТО ПРОЧИТАТИ: Читати варто всі поетичні збірки автора, а з прози – ранні романи “Біг Мак”, ​​”Депеш мод”, “Ворошиловград” і пізню “Месопотамію” (2014 року)

Лесь Подерв’янський

Епатажний український письменник, художник, автор сатиричних п’єс. Займається східними бойовими мистецтвами. У 90-х його тексти переписувалися з касети на касету і таємно передавалися між підлітками. Повне зібрання творів “Африка, сни” побачило світ у 2015 році у видавництві “Наш формат”.

Тексти Подерв’янського не слід читати людям, які позбавлені почуття гумору і не сприймають нецензурну лексику в літературі.

ЩО ВАРТО ПРОЧИТАТИ: “Герой нашого часу”, “Павлік Морозов. Епічна трагедія”, “Гамлєт, або Феномен датського кацапізму”, “Васіліса Єгоровна та мужичкі”.

Тарас Прохасько

Безперечно, найзагадковіший український письменник, який своїм голосом заворожує і заспокоює одночасно. За манерою письма і способу життя автора часто порівнюють з бродячим філософом Сковородою.

ЩО ВАРТО ПРОЧИТАТИ: Одним з найбільш показових творів автора є роман “НепрОсті”. Також “Інші дні Анни”, “FM Галичина”, “Одної і тої самої”.

Юрій Іздрик

Головний редактор легендарного журналу “Четвер”, що виходив з 1990 року і спрямованого на популяризацію сучасної української літератури. Юрій Іздрик – поет, прозаїк, учасник музичного проекту “DrumТИатр”. Живе і працює в Калуші.

ЩО ВАРТО ПРОЧИТАТИ: романи “Острів КРК”, “Воццек & воццекургія”, “Подвійний Леон”. Цікавим творчим експериментом є книжковий проект з журналісткою Євгенією Нестерович Summa, в якому автор ділиться рецептами щастя, любові і розуміння світу.

Олег Лишега

Поет, прозаїк, перекладач творів Марка Твена, Томаса Еліота, Езри Паунда, Девіда Герберта Лоуренса, Сільвії Плат, Джона Кітса. На його творчість великий вплив, з одного боку, мала література Китаю, а з іншого – твори Івана Франка та Богдана-Ігоря Антонича.

Лишега – перший український поет, удостоєний премії ПЕН-клубу за поетичний переклад. На жаль, в 2014 році автора не стало.

ЩО ВАРТО ПРОЧИТАТИ: найвідомішу прозову книгу письменника “Друже Лі Бо, брате Ду Фу”, яка увійшла до довгого списку премії “Книга року ВВС”.

Оксана Забужко

Культова українська письменниця, есеїст і перекладачка. Вперше про автора активно заговорили в другій половині 90-х рр. з виходом її роману “Польові дослідження з українського сексу”, що викликав справжній фурор в українській літературі. З тих пір вона отримала чимало нагород, серед недавніх – Літературна премія Центральної і Східної Європи “Ангелус” (Польща) за книгу “Музей покинутих секретів”.

ЩО ВАРТО ПРОЧИТАТИ: “Польові дослідження з українського сексу”, “Музей покинутих секретів”, “Let my people go: 15 текстів про українську революцію”, “З мапи книг і людей”, “Хроніки від Фортінбраса”.

Наталка Білоцерківець

Українському читачеві поетеса відома перш за все як автор вірша “Ми помрем не в Парижі …”, що став хітом у виконанні гурту “Мертвий півень”. Вона рідко дає інтерв’ю, нечасто виступає на публіці, але її тексти можна віднести до класики сучасної української літератури. Практично жодна антологія сучасної української поезії не обходиться без її віршів. Вірші Наталки Білоцерківець легкі і глибокі одночасно, вони дуже тонко задають настрій і надихають до писання.

ЩО ВАРТО ПРОЧИТАТИ: збірник “Готель Централь”.

Кость Москалець

Поет, прозаїк, есеїст, літературний критик. З 1991 року живе в Чернігівській області в власноруч збудованій Келії Чайної Троянди, займаючись виключно літературною працею. Веде авторський блог, де розміщує вірші, рецензії та фото. Автор культової української пісні “Вона” ( “Завтра прийде до кімнати …”), яку виконує гурт “Плач Єремії”. За книгу “Сполохи” в 2015 році отримав Національну премію імені Тараса Шевченка.

ЩО ВАРТО ПРОЧИТАТИ: серед поетичних книг – “мисливці на снігу” і “Символ троянди”, прозових – “Келія чайної троянди”.

Таня Малярчук

Письменниця і журналістка, лауреат Літературної премії імені Джозефа Конрада-Коженьовського (2013). Зараз живе в Австрії. Тексти автора перекладені польською, румунською, німецькою, англійською, російською та білоруська мови.

ЩО ВАРТО ПРОЧИТАТИ: ранні романи письменниці – “Згори вниз. Книга страхів”, “Як я стала святою”, “Говорити”, а також “Біографія Випадкового чуда”, що увійшла в “довгий список” премії “Книга року ВВС-2012”.

Олександр Ірванець

Разом з Юрієм Андруховичем та Віктором Небораком в 1985 році заснував літературне об’єднання Бу-Ба-Бу. Відомий як Скарбник Бу-Ба-Бу. Ті, хто стежить за творчістю автора в Facebook, знають його дотепні короткі вірші з приводу актуальних подій сучасності.

ЩО ВАРТО ПРОЧИТАТИ: роман у жанрі альтернативної історії “Рівне / Ровно”, “П’ять п’єс”, “Очамимря: Повість та оповідання”, “Сатирикон-ХХІ”.

Андрій Любка

Кумир дівчат, володар титулу “завидний наречений Закарпаття”, письменник, колумніст і перекладач. Народився в Ризі, живе в Ужгороді. Автор виступає на багатьох літературних фестивалях, активно їздить на різні стипендії за кордон, пише колонки для кількох видань. Кожна його нова книга викликає жваве обговорення в соціальних мережах та ЗМІ.

Що варто прочитати: дебютний роман автора “Карбід”, а також його збірки віршів: “Тероризм”, “Сорок баксів плюс чайові” і збірник есе “Спати з жінками”.

Ірена Карпа

“Письменниця. Співачка. Мандрівниця” – це назва однієї з книг Ірени Карпи, яка, мабуть, найкраще передає всі іпостасі автора. Нещодавно призначена першим секретарем з питань культури посольства України у Франції. Автор 9 книг, численних публікацій в пресі та блогосфері. Мати двох дочок.

ЩО ВАРТО ПРОЧИТАТИ: ранні тексти – “50 хвилин трави”, “Фройд би плакав”, “Перламутрове Порно”.

Дмитро Лазуткін

У цього письменника з’єднуються три іпостасі – поета, журналіста і спортсмена. Лауреат численних літературних премій, володар чорного пояса (1-го дану) з кемпо-карате, бронзовий призер Кубка світу з кікбоксингу і кік-джитсу, автор 8 поетичних збірок. Співпрацює з групою Kozak System. Багатьом шанувальникам відома пісня “Така спокуслива” на слова поета. Активно виступає перед армією, часто їздить на Схід.

ЩО ВАРТО ПРОЧИТАТИ: “Бензин”, “Добрі пісні про поганих дівчат”, “Червона книга”.

Лесь Белей

Дебютувавши поетичними збірками, ще більше уваги автор привернув до себе виходом роману “Ліхіє дев’яності. Любов і ненависть в Ужгороді”. Написаний в стилі нон-фікшн, твір став одним з перших документальних романів в сучасній українській літературі. І вже хоча б тому його варто прочитати. Подальше заповнення цієї ніші і вихід спільного книжкового проекту з польським репортером Лукашем Сатурчаком “Асиметрична симетрія: польові дослідження українсько-польських відносин” тільки закріпили письменницьку позицію.

Лесь Белей також є одним з організаторів всеукраїнського конкурсу художнього репортажу “Самовидець”.

ЩО ВАРТО ПРОЧИТАТИ: “Ліхіє дев’яності. Любов і ненависть в Ужгороді”.

Олексій Чупа

Письменник народився в Донецькій області, працював машиністом на металургійному заводі. Два роки тому через війну переїхав жити до Львова. З тих пір активно публікує нові твори і їздить в тури.

Відразу дві його книги – “Бомжі Донбасу” і “10 слів про Вітчизну” увійшли до довгого списку премії “Книга року BBC-2014”.

ЩО ВАРТО ПРОЧИТАТИ: з прозових книг – “Казки мого бомбосховища” і свіжий роман “Вишня і я”.

Олена Герасим’юк

Молода поетеса, есеїст, перекладач, лауреат кількох літературних премій. Її цілком заслужено називають поетичним відкриттям 2013 року. Дебютний поетична збірка автора “Глухота” припаде до смаку читачам різних поколінь. Вірші перекладені на дев’ять мов.

ЩО ВАРТО ПРОЧИТАТИ: поетична збірка “Глухота”.

Софія Андрухович

На початку двохтисячних дебютувала прозовими книгами “Літо Мілені”, “Старі люди”, “Жінки їхніх чоловіків”. У 2007 році вийшов її роман “Сьомга”, що викликав неоднозначну реакцію, а деякі критики назвали його “генітальної літературою”.

Після семирічного мовчання письменниця видала, мабуть, найкращий свій роман “Фелікс Австрія”. Цей твір є своєрідною картою Станіслава (Івано-Франківська – авт.) Часів Австро-Угорської імперії, на тлі якої розгортаються любовні і не тільки відносини. За роман отримала нагороду “Книга року ВВС-2014”.

ЩО ВАРТО ПРОЧИТАТИ: “Фелікс Австрія”.

Максим Кідрук

За свої тридцять “з хвостиком” письменник встиг побувати в більш ніж 30 країнах, серед яких – Мексика, Чилі, Еквадор, Перу, Китай, Намібія, Нова Зеландія та ін. Всі ці подорожі лягли в основу його книг – “Мексиканські хроніки. Історія однієї мрії “,” Подорож на Пуп Землі “(2 томи),” Любов і піраньї “,” Навіжені в Перу ” та інші.

Твори автора сподобаються тим, хто мріє про подорожі, але ніяк не наважиться вирушити в дорогу. Більшість текстів написані в стилі нон-фікшн, містять докладні інструкції про те, як добиратися в ту чи іншу країну, що потрібно спробувати і чого варто уникати.

Також Максим Кідрук є автором першого українського технотріллер “Бот”, який варто читати всім любителям сучасних технологій, психології та “екшна”.

ЩО ВАРТО ПРОЧИТАТИ: “Мексиканські хроніки. Історія однієї мрії”, “Подорож на Пуп Землі”, “Любов і піраньї”, “Навіжені в Перу”.

Ірина Цілик

Ірина Цілик – корінна киянка. Свій творчий шлях починала в поезії і кінематографі.Випустила 8 книг і зняла три короткометражні фільми. Автор слів пісні”Повертайся живим”, яку виконують групи “Сестри Тельнюк” та “Коzак System”.

Поезія Ірини Цілик неймовірно жіноча, лірична і щира. Втім, як і сама письменниця.

ЩО ВАРТО ПРОЧИТАТИ: збірки віршів “Ці” і “Глибина різкості”, а також книгу для дітей “МІСТОрія однієї дружби“.

Юрій Винничук

Один з найбільш плідних представників сучасної української літератури, за кількість проданих книг удостоївся нагороди “Золоті письменники України”. Автор кількох літературних містифікацій, укладач антологій фантастики і казок, перекладач. Працював редактором відомої газети “Post-Поступ”, куди дописував матеріали під псевдонімом Юзьо Обсерватор.

ЩО ВАРТО ПРОЧИТАТИ: “Діви ночі”, “Мальва Ланда”, “Весняні ігри в осінніх садах”, “Танго смерті”.

Любко Дереш

Протягом останніх років письменник рідко виступає з новими художніми текстами. А на початку двотисячних він був одним з найпопулярніших авторів. Свій перший роман під назвою “Культ” опублікував у вісімнадцятирічному віці. Головними героями його творів є підлітки, які закохуються, вживають галюциногенні речовини і шукають себе.

Що варто прочитати: ранні твори “Поклоніння ящірці”, “Архе”, “Намір!”, “Трохи пітьми”.

Ірен Роздобудько

Письменниця впевнено займає нішу “дамської літератури”. Майже щороку у неї виходять нові книги, орієнтовані на широку аудиторію. За свою плодючість і популярність удостоєна нагороди “Золоті письменники України”. Автор працює в різних жанрах. Серед її книг є детективи, психологічні трилери, драми, подорожній нарис. Тому кожен читач, який шукає легкого чтива дорогою в метро, ​​маршрутці або автобусі, зможе знайти для себе щось.

ЩО ВАРТО ПРОЧИТАТИ: “Ґудзик”, “Зів’ялі квіти викидають”, “Пастка для жар-птиці”

Юрій Покальчук

Про таких як він кажуть “людина-оркестр”. Письменник знав 11 іноземних мов, відвідав 37 країн.У його українських перекладах побачили світ твори Ернеста Хемінгуея, Джерома Селінджера, Хорхе Борхеса, Хуліо Кортасара, Жоржі Амаду.

У 90-х рр. разом з групою “Мертвий півень” заснував музичний проект – “Вогні Великого Міста”.

Понад двадцять років письменник займався проблемами неповнолітніх злочинців, а також зняв документальний фільм про колонію для неповнолітніх під назвою “Зона особливої ​​уваги”.

Його твір “Те, що на споді” вважається першою українською еротичною книгою. У тому ж дусі написані і інші тексти автора: “Заборонені ігри”, “Час прекрасний”, “Анатомія гріха”. Вони припадуть до смаку широкій аудиторії.

ЩО ВАРТО ПРОЧИТАТИ: “Заборонені ігри”, “Час прекрасний”, “Анатомія гріха”

Наталка Сняданко

У 2004 році в Польщі була опублікована повість Наталки Сняданко “Колекція пристрастей, або Пригоди молодої українки”, відразу ж стала бестселером. У своїх текстах автор часто стосується проблем гастарбайтерство українців і ролі жінки в суспільстві.

Також Наталка Сняданко зарекомендувала себе як блискучий перекладач з німецької. Завдяки її старанням світ побачили всесвітньо відомі твори: “Кіт і миша” Гюнтер Грасса, “Гойдалка дихання” Герти Мюллер, “Замок” Франца Кафки.

ЩО ВАРТО ПРОЧИТАТИ: “Сезон розпродаж блондинок”, “Гербарій коханців”, “Фрау Мюллер налаштована платити більше”.