«Прикарпаттяобленерго» планує підвищити тарифи для юридичних осіб


Для окремих категорій споживачів тарифи зростуть більш ніж удвічі

АТ «Прикарпаттяобленерго» провело обговорення пропозицій та зауважень до проекту тарифів на передачу (розподіл) електричної енергії місцевими (локальними) електромережами на 2018 рік та проекту тарифів на постачання електричної енергії за регульованим тарифом на 2018 рік, пише Галичина.

Наразі тарифи «Прикарпаттяобленерго» розраховуються відповідно до методики «Витрати +». Підприємство планує перейти на нову методику «Стимулююче регулювання».

«Стимулююче регулювання передбачає нову систему формування тарифів на основі довгострокового планування, спрямованого на залучення інвестицій в активи компанії (розвиток електричних мереж) та оптимізацію операційних затрат розподільних компаній. Нова методика передбачає формування необхідного доходу за принципом збалансованості інтересів держави, розподільної компанії та споживачів. Компанії отримують достатній рівень доходу для здійснення інвестицій та одночасно зобовязані виконувати цільові завдання щодо підвищення надійності електропостачання, зниження технологічних витрат електроенергії в електромережах та зменшення неефективних операційних витрат», - йдеться у повідомленні «Прикарпаттяобленерго».

Тариф для населення залишиться незмінним. Тарифи для юридичних осіб різко зростуть. Приміром, якщо за методикою «Витрати +» тариф на передачу 1 класу становить 63,68 грн./Мвтгод, то за новою методикою він виросте до 109,37 грн./Мвтгод. Ще більше зросте тариф на передачу 2 класу - з 506,53 грн./Мвтгод до 1312,64 грн./Мвтгод.

Зростуть і роздрібні тарифи 1-2 класів, а також тарифи на постачання 1-2 груп.

Порівняння тарифів за двома методиками дивіться у доданих таблицях.