Забудова двору на Федьковича, 43: Виконком скасував забудовнику дозвіл на оренду землі


Мешканці будинків на вулиці Федьковича, 70, 70-б та вулиці Пасічній, 2-а, 12-а місяцями штурмували чиновницькі кабінети, аби ті призупинили будівництво висотки прямо перед їхніми вікнами.
Підприємство «Стандарт-ІФ» запланувало звести житлову дев’ятиповерхівку просто посеред двору вже існуючих будинків. Виконком прислухався до скарг і скасував рішення про виділення землі під забудову. Та як показує практика, подібні дії міської влади часто зводяться нанівець, коли забудовник доводить справу до суду, пише Побудовано

У 2009 році комерційне підприємство «Стандарт-ІФ» викупило житловий будинок площею 75 м2 по вулиці Федьковича, 43. Будівля знаходиться у дворі посеред висоток у мікрорайоні Пасічна. Для її обслуговування фірма орендувала ділянку площею 0,10 га . Тоді цільове призначення землі було «для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарський будівель і споруд». Згодом з’ясувалось, новий власник поривається знести «особняк», а на його місці побудувати житлову дев’ятиповерхівку.

Земля на кадастровій карті 

У 2013 році міська рада продовжила «Стандарт-ІФ» договір оренди землі терміном на 5 років. При цьому призначення землі, для обслуговування будівлі, залишилось без змін.

Наприкінці минулого року фірма знову звернулася до місцевої влади з наміром переглянути умови оренди. Стандарт-ІФ подало на затвердження новий проект землеустрою, де йшлося про зміну цільового призначення землі з обслуговування домоволодіння на будівництво та обслуговування багатоквартирного житлового будинку. У грудні 2016 року виконавчий комітет дане рішення не підтримав. Пізніше питання розглядалось на засіданні депутатської комісії з питань містобудування та земельних відносин, яка погодила його і винесла на розгляд сесії міської ради.

У січні 2017 року місцеві депутати затвердили забудовнику проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею 0,10 га на вулиці Федьковича, 43, терміном на 5 років. Відтак, підприємству «Стандарт-ІФ» вдалося змінити цільове призначення земельної ділянки, яка знаходиться посеред двору вже існуючих багатоповерхівок.

Більше того, саме будівництво містобудівна рада погодила ще минулого року, коли про зміну цільового призначення землі взагалі не йшлося. Проти отримати містобудівні умови та обмеження на забудову ділянки фірма змогла лиш у квітні 2017 року. У документі йдеться про те, що на ділянці по вулиці Федьковича, 43 зведуть дев’ятиповерховий будинок з розрахунком на 36 квартир.

Містобудівні умови та обмеження 

У травні цього ж року ДАБІ видало підприємству декларацію про початок виконання будівельних робіт.

Декларація про початок будівельних робіт 

З того часу мешканці сусідніх будинків закидали чиновницькі кабінети проханнями уберегти їхній двір під потенційної забудови, адже підприємство планувало звести висотку прямо перед їхніми вікнами.

Минулого тижня виконавчий комітет підтримав колективне звернення мешканців багатоквартирнирних будинків на вулиці Федьковича, 70, 70-б та вулиці Пасічній, 2-а, 12-а. Виконком скасував один із пунктів рішення міської ради прийняте 20 січня 2017 року, за яким підприємство «Стандарт –ІФ» орендувало ділянку на Федьковича, 43 із зміною цільового призначення землі. Тепер це питання винесено на розгляд сесії міської ради, яка пройде 30 серпня.

Та "добро" від міських депутатів ще не гарантує, що земля відразу повернеться у власність міста, а забудовник у той же день забере будівельний паркан і припинить будівництво. Практика показує, подібні питання остаточно вирішуються у суді, та на превеликий жаль, не на користь міста. Підприємство «Стандарт-ІФ» володіє об’єктом нерухомості по вулиці Федьковича, 43, відтак закон гарантує йому переважаючи право орендувати земельну ділянку, на якій знаходиться майно фірми.

За даними аналітичної системи «YouControl» ТОВ «Комерційне підприємство «Стандарт-ІФ» засноване у 2001 році. Основний вид діяльності - виготовлення виробів із бетону для будівництва. Засновником і керівником фірми зазначений Степан Волковецький. Заявлений статутний капітал підприємства становить 11 000 000 грн.

Скрін з YouControl

За рахунку забудовника зданий в експлуатацію будинок по вулиці Ребета та діюче будівництво житлово комплексу «Вишневий» по вулиці Декабристів.

Компанія «Стандарт-ІФ» раніше була залучена до будівництва пам’ятника Степану Бандері на Європейській площі в Івано-Франківську. За це Степан Волковецький навіть отримав відзнаку міського голови. А в загальноміському конкурсі «Тріумф – 2011» фірма «Стандарт-ІФ» отримала нагороду «Будівельна компанія 2011 року».

Проект будівництва по вулиці Федьковича, 43