Повне сонячне затемнення: де спостерігати і що воно віщує українцям


21 серпня о 21:25 за київським часом відбудеться повне сонячне затемнення. Місяць, що знаходиться між Сонцем і Землею, перекриє собою на деякий час сонячне світло.

Чим унікальне цьогорічне повне затемнення сонця і чи зможуть його спостерігати українці, кореспондент Gazeta.ua запитав в астрологів.

"Місяць затулить Сонце на 1,5 години, а сонячна корона буде в кілька разів більшою, ніж під час попередніх затемнень, - каже київський астролог Віктор Давидов. – На зміну денному світлу прийде темрява, температура опуститься на кілька градусів. Це непростий час. Багато людей зніме маски і покаже, ким вони є насправді. Хоча в Україні це затемнення спостерігати не вдасться, на нас воно має неабиякий вплив. З милосердних і співчутливих, ми перетворюємося на агресивних, заздрісних і незадоволених усім навколо".

Оскільки затемнення припадає на Успенський піст, астролог радить бути більш стриманими і поважати своїх рідних, колег, знайомих.

"У цей час головне не їсти один одного, - говорить Давидов. – Думайте, що говорите. Дехто буде настільки вразливим і зануреним у депресію, що захоче звести рахунки з життям. Стежте за дітьми, хворими родичами. Не дайте їм опустити руки, не лишайте наодинці. Усім буде нелегко. Емоції братимуть гору над розумом. Ризикуємо наробити такого, за що пізніше доведеться відповідати перед законом. Це не вдалий час для переговорів. Домовленості досягти не вдасться. Потенційні партнери по бізнесу радше розсваряться і назавжди розійдуться по різні сторони".

Може загостритися конфлікт на Донбасі.

"Непростим наступний тиждень буде для наших захисників в АТО. Будь-яке затемнення має вплив на людей за два тижні до і через два тижні після його завершення. Ворог не бачитиме перепон і візьметься за погрози та залякування. Отримає по зубах, але лізтиме знову і знову. Зброя говоритиме частіше за людей", - каже Віктор Давидов.

Повне сонячне затемнення буде добре видно у Північній Америці. Частково – в Західній Європі та Південній Америці.

"Помилуватися ним зможуть українці, які живуть у Штатах. В Україні у цей час буде вечір. Але те, що тиждень розпочнеться із повного сонячного затемнення, ми відчуємо сповна, - розповідає харківський астролог Олена Максимова. - Затемнення відбуватиметься у знаку Лева. Воно вдарить по людях, які мають у своїх руках владу. Важко вестиметься егоїстам і самовпевненим. Не вихваляйтеся. Легко можуть зурочити".

За словами астролога, плани доведеться змінювати щогодини.

"З'явиться більше перепон, ніж будь-коли раніше. Наполегливим треба відстоювати власні інтереси. Зірки будуть на вашому боці. Ті, хто не відповідає свої посаді, цього тижня можуть бути звільнені. Не варто змінювати роботу і дбати про кар'єрний ріст. Замість підвищення отримаєте негаразди і збитки. Будьте чесними самі з собою", - говорить Максимова.

У NASA створили сайт, на якому вестимуть пряму трансляцію сонячного затемнення. Аерозйомку здійснюватимуть за допомогою телескопів, які будуть розміщені на двох бомбардувальниках.