Новачок "Прикарпаття" Роман Кузьмин про чемпіонат та плани на майбутнє


Пропонуємо вашій увазі інтерв’ю найкращого молодого футболіста п’ятого туру півзахисника "Прикарпаття" Романа Кузьмина

Минулого сезону найкращим бомбардиром чемпіонату другої ліги став нападник тоді ще команди з назвою "Тепловик-Прикарпаття" Ігор Худобяк. Після п’яти турів нової першості з-поміж кращих голеадорів знову є представник Івано-Франківського клубу – та це не знаний «Халк», а маловідомий новачок команди Роман Кузьмин. Досі він грав на аматорському рівні, вдома і за кордоном, а нині вже провів п'ять м’ячів на професіональному рівні, йдеться на сайті ПФЛ.

В останньому матчі з Арсеналом-Київщиною 21-річний півзахисник поклав початок розгрому на 38-й хвилині, "Прикарпаття" перемогло 4:0, а футболіста було визнано ПФЛ і проектом Золотий талант України найкращим молодим гравцем п'ятого туру.

- Романе, у першому ж матчі на професіональному рівні ви забили гол, і в другому також, у третьому взагалі стався дубль. Вас брали у команду як центрального півзахисника, а ви виявилися забивалою?

- Виходить, що так. Чуйку маю гарну, намагаюся забивати.

- Ось зараз ще один гол, вже у ворота «Арсеналу-Київщини». Розкажіть, як ви здолали суперника?

- Суперник - аутсайдер, ми мали вигравати, і питання було тільки в тому, щоб із якнайбільшим рахунком це зробити. Довго не виходило і потім тільки прорвало. Та загалом, суперник нелегкий, хоч і аутсайдер.

- У чемпіонаті ви не забили тільки тернопільській «Ниві». Не виспалися?

- (сміється). Щось таке. Можливо дорога далася взнаки. Не пішло щось, в одному з епізодів мав забивати ударом головою, але не вийшло. В кожній грі не можна забивати.

- Що скажете про свою результативність? Самі здивовані?

- Звісно вражений. Та треба намагатися ще, п'ять - це мало.

- «Халк» не ображається, що ви лаври відібрали?

- Ні, чого ображатися? Каже, молодець, молодий, що забиваєш.Ти забивай і мені віддавай.

- А як взагалі сприйняв новачка колектив? Хтось взявся опікуватися?

- Я в команді з усіма грав, ще коли в ДЮФЛ виступали. І з Боришкевичем в Брошниві грав, Орест Янош, Громалюк - всі знайомі, колектив добре прийняв.

Фото: fc.if.ua


- Та все одно м’ячі після тренувань ви збираєте?

- Ні, є ще молодші (посміхається). Але я входжу до молодіжки ще.

- У клубах УПЛ є традиція: новачок за перший свій гол пригощає команду піццою, чи до кав’ярні веде. Ви як подякували партнерам?

- Ще ніяк .Сказав подякую, але не виходить, поки що ніхто ніде не хотів збиратися.

- Який свій гол вважаєте найкращим?

- Звісно з кутового у ворота "Арсенала.

- Романе, ви згадували, що вперше пішли на тренування у другому класі. Це у вашому селі Цінева була футбольна секція, чи вже в райцентр їздили - Рожнятів?

- В селі тренувалися, там отримував перші футбольні навички.

- А школу закінчували в Івано-Франківську, виступаючи в чемпіонаті ДЮФЛУ за Прикарпаття.

- Саме так, Ігор Михайлович Горін тренував команду 96-го року народження, і я був два роки в спортивній школі Прикарпаття.

- Чому 17-річним не знадобилися головному клубу області, а лише зараз?

- Не знаю навіть. Тренерське рішення.

- Після випуску ви грали за любительські команди в чемпіонаті області, щоправда, були півроку, проведені в Говерлі.

- Так, спочатку на область бігав - юнаки, потім дорослі. А в "Говерлі" там лише дваматчі зіграв і потім пішов у "Карпати" (Брошнів). За них грав і потім "Прикарпаття".

- Хто вас 18-річного запрошував до "Говерли"?

- Я сам їхав, там знайомі були. Півроку побув і повернувся сюди. Тренером там працював Слюсар Валентин, не склалися стосунки – він не хотів ставити, ставив місцевих.

Я зіграв півтайму з "Динамо", з "Волинню" 20 хвилин і все. Тож повернувся в Брошнів.

- Ви й минулого року виступали за цю команду, а паралельно бігали за "Тужилів". У міні-футбол?

- Так-так, у міні-футбол грав.

- За Тужилів провели 20 м’ячів у дев'яти поєдинках, та навряд чи за це досягнення вас запросили до "Прикарпаття". Як стався цей перехід?

- Я був в Німеччині, а сюди на кілька матчів приїздив і допомагав команді, забивав. Потім приїхав в Україну і якби не вийшло в "Прикарпатті", повернувся б до Німеччини, знову б там грав і працював.

Та склалося так, що поїхав на перший матч і забив три голи за "Прикарпаття". Сказали залишатися на збори, я тренувався, ще два матчі зіграв, також забивав і так домовилися підписувати контракт. Я й залишився.

Артур Комар і Роман Кузьмин. Фото: fc.if.ua


- Що означає «грати й працювати в Німеччині»?

- Там є шоста регіональна ліга, я потрапив до команди з такою назвою, яку ніхто не знає. Хоча тренування хороші були, і весь час різні. Хоч і аматорська команда, все одно нормальні заняття, набрався, звісно, досвіду.

А щодо роботи. То я мешкав у шефа – того, що команду тримав, там і працював: на фермі на машині, на тракторі їздив. Житло і харчування, все було. Там взагалі культура і все зовсім інакше, в тому числі й ставлення людей.

- Чого чекаєте від виступу "Прикарпаття" в цьому сезоні? В чемпіонаті, зокрема?

- Як казав наш тренер Володмир Ковалюк, треба перше місце займати і в першу лігу виходити. Таке завдання.

- У Кубку ви також виступаєте гідно, вже подолали два раунди. У третьому колі зустрінетеся із "Карпатами", які зараз можна й обіграти, чи не так?

- Будемо намагатися, кожного суперника можна пройти, вони також люди. Звісно важко буде з "Карпатами", але можна їх обіграти. Тим більш, наше поле. Трибуни будуть вболівати за нас, можемо виграти.

- Володимир Ковалюк знаний футболіст, і, кажуть, вимогливий тренер?

- Звичайно вимогливий. Любить грати через фланги, найбільше цього вимагає. Я спочатку грав у центрі, але ставлять на фланзі.

- Два роки тому  у вас була мрія «заграти на найвищому рівні». Зараз мрія залишилася, тільки планка «рівня» стала вищою?

- Так, однозначно. У вищу лігу треба пробиватися.

Бліц

- Народився у селі Цінева Рожнятинського району Івано-Франківської області.

- Перший тренер - Василь Володимирович Джурин.

- З дитинства подобалася гра Андрія Шевченка. Зараз слідкую за Неймаром. Із зарубіжних клубів подобається "Барселона", тому й дивлюся чемпіонат Іспанії.

- Хобі? Нічого такого, лише футбол, спорт.