Очільники прикарпатських міст та ОТГ б'ють на сполох через Бюджет 2020


Сьогодні, 18 листопада очільники прикарпатських міст і ОТГ, нардеп Зіновій Андрійович, а також експерти обговорили чи враховано інтереси місцевого самоврядування в основному фінансовому документі країни.

Зокрема міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків зауважив, що Асоціація міст України робить все можливе, щоб зберегти надходження в бюджети наступного року, інформує кореспондентка Бліц-Інфо.

"Бюджет 2020 буде дуже непростий. Незабезпеченість делегованих повноважень буде становити понад 75 мільярдів по всій Україні. Це означає, що підняття зарплат не буде. Медична субвенція передбачена тільки на 3 місяці. Також нас тривожить 500 постанова Кабміну, яка не виконується. Кошти досі не розблоковані. Громади уклали угоди, дехто вже розпочав роботи, купив обладнання. Якщо її не профінансують, громади наступного року змушені будуть самі шукати кошти. Наша область має отримати по цій постанові 163 мільйони, але вони досі заблоковані. Залишається місяць, щоб казначейство пропустило ці кошти",- наголосив Марцінків.

Водночас нардеп Зіновій Андрійович зауважив, що буде дуже важко захищати органи місцевого самоврядування через завершення реформи децентралізації.

"Будівництво, ремонти доріг, утримання інфраструктури ляже на плечі очільників ОТГ. В Уряді нам кажуть, що на місцевому рівні і так багато компенсаторів для наповнення скарбниці. Втім не може сьогодні пайова участь у великих містах бути меншою, ніж в райцентрах. Розмір пайової участі має бути однаковий",- каже нардеп.

Бюджет 2020 міг стати катастрофічним для малих містечок. Тож очільники громад зі страхом спостерігали за його формуванням. Про це розповів селищний голова Богородчан Ростислав Заремба.

"Як називається, коли прем'єр на засіданні фракції каже, що не можна перед виборами залишати акциз на пальне місцевим громадам? Не можна передавати функції і не давати фінансового ресурсу. Діяльність уряду має мати чіткий контроль від депутатів, які пройшли місцеве самоврядування і знають, що потрібно на місцях",- переконаний Заремба.

У свою чергу очільник Делятинської ОТГ Богдан Клим'юк, розповів, що проблемним є недоотримання базової дотації.

"В нас на території знаходиться військове містечко, яке не враховують в Мінфіні. Втрата становить для бюджету 1,5-2 мільйони гривень. Окрім того наша громада має у своєму складі вторинну ланку медичної допомоги. В наступному році нас чекають звільнення",- зауважив голова ОТГ.

На завершення, виконавчий директор Івано-Франківського регіонального відділення АМУ, експерта з бюджетних питань Юрій Стефанчук наголосив, що бюджет 2020 тягне за собою погіршення якості послуг і дофінансування з бюджету громад.

"Бюджет 2020 загалом збільшився в порівнянні з минулим роком, втім у ньому не передбачено компенсації громадам. Окрім того, на освіту не передбачено підвищення зарплат, в медичній сфері теж великий розрив і відсутнє фінансування на інсулін, додаткова дотація зменшилася наполовину. Ми завжди виступаємо за компенсатори, якщо в громад забирають кошти",- сказав Стефанчука.

Читайте нас в FacebookTelegram, та Instagram. Завжди цікаві новини!