Прикарпатські депутати підготували Уряду пропозиції щодо земельної реформи


Сьогодні, 15 листопада в Яремче відбувається виїзна сесія Івано-Франківської облради.

Серед іншого депутати прийняли звернення до Кабміну та Верховної ради та народних депутатів від області щодо обігу земель сільськогосподарського призначення, інформує кореспондентка Бліц-Інфо.

Як зауважив доповідач, голова аграрної комісії Івано-Франківської облради Іван Приймак,  в будь-якій іншій цивілізованій країні уряд за такий законопроект пішов би у відставку, а в нас його ще й прийняли. Тож голова комісії зачитав текст звернення:

«Ми депутати вважаємо, що законопроект № 2178-10 прийнятий Верховною Радою у першому читанні у разі не внесення запропонованих змін не буде відповідати запитам українського суспільства, створювати загрози для аграрного сектору та безпеки держави.

Вкотре звертаємося з вимогою врахувати необхідність внесення до законопроекту дієвих запобіжників. Законопроєктом  не передбачено державний контроль за обігом земель, перевірку покупців та походження коштів, не визначена мінімальна вартість землі, що призведе до найсприятливіших умов для її скуповування аграрними латифундистами-олігархами за неадекватно низькими цінами, і водночас, абсолютно не захищені інтереси селянина, фермера чи власника земельних паїв. Також не виписані механізми захисту чорноземів від виснаження недобросовісними користувачами. Скуповувати можна буде цілими областями – 210 тис.га в «одні руки».  

Задля цивілізованого обігу земель в інтересах українського селянина при розгляді законопроекту в другому читанні вимагаємо:

  • Обмежити максимальну кількість гектарів угідь, що можуть надаватися в «одні руки» до 500 га.
  • Визначити обґрунтовану мінімальну стартову ціну продажу за га земель
  • Передбачити реєстраційний збір від операцій купівлі-продажу, який спрямовувати в бюджети місцевих громад виключно для розвитку соціальної інфраструктури
  • Гарантувати захист прав і державну підтримку для придбання земель малими фермерськими господарствами
  • Відтермінувати набуття чинності положень законопроекту до відновлення територіальної цілісності України, закінчення військової агресії, стабілізації політичної ситуації в державі
  • Передбачити пряму заборону права власності на земельні ділянки іноземним громадянам та юридичним особам кінцевими бенефіціарними власниками яких є іноземні громадяни, або в статутному фонді яких присутній іноземний капітал.
  • Заборонити зміну цільового призначення земель сільськогосподарського призначення
  • Продовжити мораторій на продаж земель до кінця січня 2021 року», - йдеться у зверненні.

Опісля перейшли до обговорення.

Як зауважив голова фракції ВО Свобода в обласній раді Михайло Королик, нам всім сьогодні треба брати на себе відповідальність за цей законопроект.

«Наші «Слуги народу» дуже гордилися, що їх підтримали 70%. Але сьогодні для нас це обертається великими загрозами. Вони не звертають увагу, що понад 80% людей проти продажу землі. Нам сьогодні треба брати відповідальність і доносити до депутатів про неприпустимість прийняття такого законопроєкту вцілому. Нам розповідають, що відбудеться багато змін. Я боюся що зміни будуть маленькі. На сьогодні є практики де продають землю, але там продають декілька сотень гектарів в одні руки. Кошти з продажу землі швидко проїдяться і за кілька років ми будемо в біді», - попередив депутат.

Схожу думку висловив і депутат облради Святослав Никорович. На його переконання, питання не в продажу землі, а в тому як це роблять.

«Все настільки цинічно по відношенню до людей. Громадськість просто не чують. Сьогоднішня влада називає себе слугами народу, але не уточняють якого», - переконаний обранець.

Водночас депутат облради, відомий фермер Петро Книшук пояснив, що він спілкується з людьми і знає, що продати землю хочуть: онкохворі на лікування, марнотрати і ті, хто не мають за що вчити дітей. Всі решту не хочуть.

«Землю можна продати тільки один раз. Добре поїсте, поп’єте, покакаєте і на тому кінець. Більше землі не буде, а ваші діти і онуки запитають: діду, а що ти мені залишив? Треба давати землю в оренду, щоб громада мала кошти. В нас є деякі підприємці, які не мали грошей на оренду, а тепер раптово мають кошти на купівлю землі, бо розуміють, що вона буде дорога», - наголосив депутат.

Після обговорення і внесення всіх правок «За» звернення проголосували 65 присутніх депутатів.