Менше ОТГ і "силове" об'єднання: Що чекає прикарпатські громади наступного року


В Івано-Франківській області планують оновить перспективний план формування територій громад і скоротити їх кількість до 57.

Про це під час звіту за 100 днів роботи повідомив голова ОДА Денис Шмигаль. За його словами, ми перша область, яка розробила свої пропозиції щодо оновлення перспективного плану та передала їх до Міністерства регіонального розвитку.

Як пояснив в розмові з кореспонденткою Бліц-Інфо радник з питань децентралізації Івано-Франківського Центру розвитку місцевого самоврядування Максим Чопей, кардинальних змін в оновленому плані немає.

«Зараз у перспективному плані є 60 громад, а пропонується зменшити їх кількість до 57. В новому плані вже немає трьох громад , які за чотири роки не проявили бажання добровільно об’єднатися. Йдеться про Красноїльську і Яблуницьку громади Верховинського району, а також Яблунівську громаду Богородчанського району. Такі громади ми об’єднуємо до сильніших центрів, або до сусідніх утворених громад», - пояснив Чопей.

Радник зауважує, що наразі, аби змінити перспективний план необхідно рішення обласної ради. Втім, у парламенті вже пройшов перше читання законопроект, який дозволить, щоб перспективні плани затверджував Кабмін, а не облради.

«В нашій області 97,5% покрито перспективним  планом, але є ряд областей де цей процес зайшов у глибокий політичний тупик. Облради не затверджують перспективні плани, а це не дозволяє підтвердити спроможність громад і перевести їх на прямі міжбюджетні відносини. Відповідно є багато проблем. Тож центральна влада вирішила спростити цей процес. Тобто нові громади будуть затверджуватися тільки постановою Кабміну. Найближчим часом цей законопроект приймуть в цілому і тоді всі наші пропозиції вступлять в дію», - каже Максим Чопей.

Радник Центру розвитку місцевого самоврядування наголошує, що об’єднати всі громади добровільно неможливо. Нікому в світі таке не вдалося. Людям давався час на добровільне утворення згідно плану, а коли наставав певний етап, громади об’єднували рішенням, щоб не дублювати і не розбалансовувати систему влади.

«На початку наступного року, скоріш за все в лютому, буде прийнятий закон про адміністративно-територіальний устрій в якому чітко пропишуть, де, яка громада і в якому складі буде існувати по всій Україні. Відповідно за цим законом всі будуть йти на місцеві вибори. Самі місцеві вибори можуть оголосити або в травні, або як передбачено в законі в жовтні. На початку цього року в області було 10% «білих плям». За кілька місяців переговорів ми скоротили їх кількість до 3%. Це такий мінімум, який не хоче сам приймати рішення», - пояснює Чопей. 

Варто зауважити, що головною умовою створення громади є її спроможність. Втім, йдеться не тільки про фінанси. За словами Максима Чопея це і можливість надавати послуги, забезпечити людський потенціал для формування керівного складу і подальшого розвитку громади, ЦНАП, центр безпеки громади.

«Якщо громада буде мати 1000 мешканців, то 90% управлінського складу ОТГ (фінансисти, архітектор, бухгалтерія та ін.) будуть залучені зовні. Для чого створювати громаду, яка буде користуватися тільки зовнішніми ресурсами?», - запитує радник.

Тому при формуванні громад звертаються увагу на чотири основні критерії спроможності:

  • населення від 5 тисяч (за винятком гірських територій)
  • індекс податкоспроможності (рівень збору податків на території не менше 0,3)
  • наявність мінімум 250 дітей шкільного віку та 100 дітей дошкільного віку
  • власні доходи мають складати не менше 10% від бюджету громади.

Незважаючи на те, що вже наступного року громади об’єднають «силою», все ж за бажанням будь-яка ОТГ зможе приєднатися до іншої спроможнішої громади. Для цього необхідно буде тільки рішення сесії.

«Такий приклад був у Нідерландах. Під час об’єднання 10 років тому, вони створили близько 160 громад, а зараз є 76. Це нормальний процес поступового об’єднання. Думаю, що в нас так само будуть об’єднуватися навколо великих міст і самодостатніх громад. Також комітет ВР розглядає можливість прийняття закону про агломерації. Він дасть можливість взаємодіяти великим містам з громадами і надавати їм послуги», - підсумовує Максим Чопей.

Читайте нас в FacebookTelegram, та Instagram. Завжди цікаві новини!