Коломийські студенти розробили проект «Розумний дім»


«Розумний дім». Студентський проект під такою назвою презентували в Коломийському економіко-правовому коледжі.

Він включає в себе реальну  модель розумної оселі, де автоматично вмикаються системи охорони, безпеки, освітлення, водопостачання. Про це йшлося на семінарі у цьому навчальному закладі, повідомляє НТК.

Розумний дім –це приміщення, які мають якісні системи забезпечення та операційний multi-room. За допомогою останнього, функціонально пов’язуються між собою усі електроприлади будівлі, якими можна керувати централізовано – з пульта-дисплею.

Прилади можуть бути під’єднані до комп’ютерної мережі, що дозволяє керувати ними за допомогою ПК та надає віддалений доступ до них через Інтернет. Завдяки інтеграції інформаційних технологій у домашні умови, усі системи та прилади узгоджують виконання функцій між собою, порівнюючи задані програми та зовнішні показники. Про проект «Розумний дім» добре знає його автор, викладач економіко-правового коледжу Олексій Масловський.

Особливістю розумного дому є керування з пульта, на якому людина може натиснути одну клавішу з метою створення певної обстановки. При цьому, сама система аналізує навколишню ситуацію та параметри усередині приміщення, та, керуючись власними висновками, виконує задані користувачем команди із відповідними налаштуваннями. Окрім того, електронні побутові прилади, встановлені у розумному будинку, можуть бути об’єднані у домашню мережу із виходом в Інтернет. Тут у коледжі вирішили спільно зі студентами не лише вивчити усі плюси цього проекту, а й доєднати до цього процесу різні науки.