На Франківщині лише 49% людей щеплені проти кашлюку, дифтерії та правця


Ситуація зі щепленням на Прикарпатті є невтішною, стверджують фахівці.
Про це та про кроки покращення цієї ситуації мовилося на черговій робочій нараді в обласній дитячій клінічній лікарні за участю лікарів-інфекціоністів, педіатрів, епідеміологів та лікарів загальної практики сімейної медицини, повідомляє Департамент охорони здоров'я Івано-Франківської ОДА.

Проблемним є питання щодо вакцинації дітей віком до одного року, а саме за контрольними показниками АКДП-ІІІ, поліо-ІІІ, ХІБ-інфекції та вірусного гепатиту В.
«Лисецький пологовий стаціонар, Надвірнянський, Бурштинський та ОПЦ мають найнижчий показник охоплення щеплення дітей проти туберкульозу за підсумками 9 місяців 2019 року, - повідомила експерт ДОЗ з епідеміології Євгенія Чурпіта. – За нашими розрахунками рівень мав би становити 73-75% обсягу, проте ми маємо середньообласний 57,3%. Серед лідерів високих показників Івано-Франківський перинатальний центр, Калуське, Тлумацьке, Коломийське та Верховинське пологове відділення».
За даними обласний показник щодо щеплення від вірусного гепатиту В становить 50,7%. Сумною виглядає і картина із вакцинацією проти кашлюку, дифтерії та правця – 49%, коли по Україні цей відсоток охоплення становить майже 60%. Також невтішний стан щодо поліомієліту – цифра імунізованих склала 51,9%. Серед нещеплених від гемофільної інфекції 8700 дітей.

У свою чергу під час наради головний спеціаліст департаменту охорони здоров’я з організації педіатричної допомоги Лариса Підвербецька нагадала присутнім про маршрут пацієнта, у якого є підозра на дифтерію.
«При виявленні випадку дифтерії ви, як спеціалісти, повинні мати чіткий алгоритм дій, куди скеровувати хворого. Першочергово пацієнт має бути забезпечений боксованим приміщенням, консультаціями лікаря-інфекціоніста і ЛОРа, а також пройти обстеження на BL. При підозрі на дифтерію хворий повинен доставлятися в заклад третинного рівня – обласну клінічну інфекційну лікарню», - зазначила спеціаліст. 
Як наголосила Лариса Підвербецька, виконання усіх необхідних заходів, пов’язаних із питанням забезпечення належної вакцинації населення знаходиться особисто на контролі в голови обласної держадміністрації. Вона також додала, що окрім щеплення дорослого та дитячого населення області, вакциновані повинні бути і медичні працівники закладів охорони здоров’я.
 
Слід нагадати, що дітям роблять щеплення від дифтерії вакциною АКДП у 2, 4 та 6 місяців. Згодом проводиться ревакцинація у 18 місяців та у 6 років. Наступне щеплення у 16 років. Далі необхідно вакцинуватися повторно кожні 10 років.
 
Читайте нас в FacebookTelegram, та Instagram. Завжди цікаві новини!