Сортовий прокат: види і застосування


Що варто знати про сортовий металопрокат?

Якщо ви заглянете в будь-який каталог металопрокату, наприклад, на МЕТІНВЕСТ, ви напевно побачите підрозділ під назвою «Сортовий прокат». Розберемося, що це таке, як проводиться такий вид металевих напівфабрикатів, а також де він знаходить найбільш широке застосування.

Сортовий прокат: що відноситься до цієї категорії

Весь металопрокат за своїм сортаменту ділиться на листовий і сортовий. Останній являє собою продукт прогонки заготовок зі сталі через прокатні валки різних форм. В результаті виходять профілі з різним видом перетинів.

Найчастіше виготовляється такий прокат гарячим методом, але бувають і певні види, вироблені за допомогою теплої і холодної прокатки.

Загалом, всі види сортового прокату можна розділити на такі категорії:

  • Простий сортовий прокат - вироби, що мають просту геометричну форму. Наприклад, це кола, квадрати, шестигранники.
  • Фасонний прокат загального призначення - вироби, що мають різноманітну форму, використовувані в широкому спектрі виробництва. Класичні приклади такого прокату - це кутові профілі, балки і швелера.
  • Фасонний прокат спеціального призначення - це продукція, яка виробляється для точно певних цілей, наприклад, рейки, профілі для сільгоспобладнання.
  • Арматура - прокат у вигляді рифлених прутків, який виготовляється для армування залізобетонних конструкцій.
  • Катанка - заготівля для дротяного прокату. Тонкі гладкі прутки катанки згодом витягають в дріт або в'яжуть з неї сітку.

Сортовий прокат за розмірами

Існує поділ сортового прокату і за розмірами профілю.

  • Великий: представлений виробами зі стороною понад 70 мм для квадратного або прямокутного прокату, діаметром більше 80 мм для кіл, арматура діаметром понад 70 мм, швелери, балки широкополковий типу.
  • Середній: кола діаметром від 30 до 75 мм, квадрати з аналогічною довжиною сторін, арматура 32-60 мм і фасонний прокат висотою до 300 мм.
  • Дрібний прокат: прутки діаметром до 30 мм, квадрати зі сторонами 8-10 мм, арматура товщиною від 6 до 28 мм, швелери і куточки з короткими поличками.

Основні види сортового

Арматура - прокат з вуглецевої або низьколегованої сталі, застосовуваний для армування залізобетону. Може виготовлятися в мотках або в прутках.

Коло - металопрокат круглого перетину, вироблений холодним методом з низьколегованої або високолегованої сталі. Його застосування дуже широко, але найчастіше використовується круглий сортовий прокат для виробництва болванок, заготовок або кінцевих деталей обладнання.

Квадрат - сортовий прокат з квадратним профілем і сторонами від 6 до 200 мм. Він також проводиться з вуглецевої легованої або високолегованої сталі. Такий тип прокату служить заготівлею для подальшої обробки в фасонний прокат, а також основою для виробництва різних деталей автомобілів і обладнання.

Катанка - прокат малого діаметра, який проводиться мотками. Товщина катанки не перевищує 10 мм. З катанки виробляють різні види дроту, арматуру, пружини, а також зварювальні електроди.

Шестигранник - сортовий прокат в прутках з профілем шестигранної форми. Цей вид прокату характеризується високою міцністю, і для його виготовлення використовуються спеціальні сорти нержавіючої сталі з добавками титану, хрому або нікелю. Шестигранник - це основа для численних метизів і кріплень, він використовується в будівництві, виробництві меблів, обладнання, в архітектурному декорі.

Всі види сортового прокату виробляються в широкому сортаменті з чорного металу і нержавіючої сталі.