Найновіші польські фільми покажуть у Івано-Франківську


Хотілося б назвати його традиційним, але це тільки з огляду на те, що починається він традиційно восени, і традиційно є найбільшою подією у світі польського кіно в Центрально-Східній Європі. Однак принципово щорічно організатори пропонують нам щось нове.

В Івано-Франківську починається 8 Перегляд сучасного польського кіно „Під Високим Замком”. Зі слів організаторів цієї кіноподії, цього року глядачам запропонують понад 20 фільмів. Це будуть історичні фільми, комедії, документальні, трилери, звичаєві картини, історичні реконструкції. У касах театру кіно „Люм’єр” білети коштують символічно 35 гривень, йдеться на сайті „Під Високим Замком”.

Ідейна натхненниця та авторка ідеї Перегляду Барбара Пацан, сказала, що цього року вперше глядачам запрезентують фільми для дітей та молоді. Цього року особливо цікавим буде фільм „Коли закриваю очі”, який розповідає про польського письменника Тадеуша Доленґу-Мостовіча, який загинув на початку другої світової війни між Кутами і Вижницею, де тоді пролягав польсько-румунський кордон.

Для Генерального Консульства Республіки Польща у Львові Перегляд cучасного польського кіно „Під Високим Замком”, це найбільша польська культурна подія в Західній Україні, на чому наголосив консул Рафал Коцот.

На Перегляди організатори щороку стараються підібрати найновіші фільми, відзначені нагородами на фестивалях, інколи такі, яких немає у звичайному прокаті.

Уже традиційно Перегляду буде супроводжувати ряд цікавих, додаткових подій у просторі міста. Серед них між іншими презентація двох документальних фільмів про історію та сьогоднішній стан Білого Слона на горі Піп Іван.