5 речей, якими ні в якому разі не варто жертвувати заради роботи


Ви знаєте, чому потрібно встановлювати межі між професійним та особистим життям? Все просто — це сприяє внутрішній гармонії, зміцнює стосунки з рідними, дає сил для розвитку та досягнення успіху, необхідного для обох сфер.

Типовий робочий день більшості з нас триває не так вже і мало, а технології роблять його ще довшим. Навіть якщо ви уже повернулись додому, ваш телефон все ще може розриватись від дзвінків, а на пошту приходити листи від людей, які очікують негайної відповіді. 

І хоча ми любимо запевняти, що після робочого дня залишаємо всі справи в офісі, дослідження показують, що це неправда. Наприклад, багато людей перевіряють електронну пошту після закінчення робочого дня, на вихідних, під час відпустки і тоді, коли хворіють. Але такий зв’язок насправді некорисний для людини. Дослідження представників Університету Північного Іллінойсу показало, що очікування людей відповідати в позаробочий час на електронні листи викликає стресову реакцію, яку назвали “telepressure”. 

“Telepressure” — це стан, коли людині постійно хочеться відповідати на листи, спілкуватись в чатах, залишати коментарі в соцмережах. А це означає, що ви ніколи не зможете розслабитись і по-справжньому відірватись від роботи. Цей тривалий напружений стан негативно впливає на здоров’я, збільшуючи ймовірність серцево-судинних захворювань, ожиріння та появи депресії.

Тому нам потрібно навчитись встановлювати межі між особистим та професійним життям, адже в протилежному випадку страждатиме і робота, і здоров’я.

Отож, чим не варто жертвувати заради роботи, радить доктор психології Тревіс Бредбері.

1. Здоров’ям

Інколи важко встановити межі між власним здоров’ям та роботою, тому що вони тісно пов’язані. Але це може стати поштовхом до появи у вашому житті стресу, недоспаних ночей та відсутності часу, наприклад, на хобі.

Ключовий момент полягає в тому, щоб не дозволяти такому відбуватись. А тому вчіться виділяти час дна прогулянки під час обідньої перерви, відпочивайте на вихідних, беріть відпустку і т.д. Плануйте свій відпочинок, і не дозволяйте нікому та нічому псувати їх, в протилежному випадку ви дозволятимете роботі переступити допустиму межу.

2. Сім’єю

Дуже часто через роботу страждають найрідніші люди. А все тому, що ми сприймаємо її як засіб підтримки сім’ї. Ми думаємо: “Мені потрібно заробити більше грошей, щоб не мати боргів”. Хоча такі думки — результат благих намірів, вони можуть зруйнувати сім’ю через постійний брак часу на неї.

Коли ви лежатимете на смертному ложі, ви не думатимете про те, скільки грошей заробили, ви пригадуватимете дні, які провели зі своїми рідними.

3. Розсудливістю

Ніхто не зобов’язаний слідкувати за тим, чи ви не втрачаєте розум на роботі. Ви маєте робити це самостійно, встановивши межі, щоб добре почуватись. Ваше психічне здоров’я теж потребує догляду.

Якщо ви багато вкладаєте в роботу, але ваш бос вимагає ще більшого, у вас є повне право сказати “ні”, і піти на зустріч з друзями чи виділити час для свого хобі. Завдяки цьому, коли ви повернетесь на роботу на наступний день, то почуватиметесь повними сил. Ви, звичайно, можете працювати після закінчення робочого дня, але пам’ятайте, що усім потрібен час для відпочинку та перезавантаження, і ви не виняток.

4. Індивідуальністю

Те, на скільки ви індивідуальність, в певній мірі впливає ваша робота. Тому дуже важливо зробити так, щоб остання не заполонила вас повністю. Якщо ви подумаєте про речі, які для вас по-справжньому важливі, і на думку спадає лише робота, тоді ви справді дозволили їй перейти допустиму межу. А це може тягнути за собою вигорання, стрес та відсутність росту як особистості.

5. Порядністю

Жертвуючи своєю порядністю, ви відчуватимете стрес. Відчувши, що ваші дії та переконання суперечать одні одним, настав час дати зрозуміти своєму роботодавцю, що ви не готові таким чином виконувати роботу. Якщо для нього це створює проблеми, можливо, настав час, коли ваші шляхи мають розійтись.

Пам’ятайте, успіх часто залежать від вашої здатності встановлювати межі. Після того, як ви це зробите, все стане на свої місця.