В Бурштинській міськраді нарікають на неякісний моніторинг повітря


Сьогодні, 7 листопада комісія обласної ради з питань екології заслухала питання про проведений моніторинг якості повітря в Бурштині.

Як повідомила міська голова Бурштина Роксолана Джура, міськрада днями отримала результати моніторингу стану атмосферного повітря в Бурштині, інформує кореспондентка Бліц-Інфо.

"Гроші на моніторинг були виділені з обласного бюджету: 198 тисяч на проведення моніторингу і 110 тисяч розроблення проекту за результатами. Ми оголосили тендер на Prozorro і 6 травня переможцем стала фірма з Одеси. 25 жовтня міська рада отримала звіт моніторингу. Втім, більшість моментів у звіті не відповідає технічному завданню. Зокрема, моніторинг проводився тільки один день. Тому я звертаюся до членів комісії за порадою, що робити з коштами, адже ми вважаємо, що роботи виконані неякісно і платити немає за що",- каже Джура.

У свою чергу начальник земельно-екологічного управління Бурштинської міської ради Володимир Копаниця повідомив, що зауважень до проведеного моніторингу дуже багато.

"Заміри проводили тільки одного дня - 10 липня. Моніторинг передбачає системний аналіз протягом певного періоду часу, а не одноразово. Тільки на підставі таких досліджень можна робити висновки. В технічному завданні було чітко вказано температуру повітря і напрям вітру. В той день факел труби був направлений в іншу сторону. Окрім того, немає протоколів і актів перевірки. Також, згідно договору, мала бути фахова протокольна оцінка замірів, але її не надали. Окрім того у звіті використані застарілі нормативи",- каже еколог.

Копаниця також зауважив, що за результатами проведеного моніторингу, по окремих речовинах є незначні перевищення. Втім, до підписання актів, він не може оприлюднювати інформацію.

За словами Роксолани Джури, фірма офіційно визнала, що допустила ряд помилок. Хоча договір діє до кінця року і вони ще можуть провести моніторинг повторно.

Голова комісії Андрій Левкович повідомив, що радився з головою облради і домовився, що наступного року передбачать ще кошти, щоб провести більш якісний моніторинг.

Після обговорення комісія рекомендувала міськраді зачекати до кінця року і якщо роботи не будуть виконані якісно, не платити кошти цій фірмі.

До теми: Галицький район накрило пилом із золовідвалу Бурштинської ТЕС

Екоінспекція перевірить Бурштинську ТЕС через пилову бурю на золовідвалі

Бурштинська ТЕС втретє не допустила екоінспекцію для проведення перевірки