У печері в Галицькому нацпарку живе колонія кажанів


Кажан – це єдиний із ссавців, хто пристосувався до тривалого польоту. Тварина належить до родини рукокрилих, що налічує понад 900 видів. В Україні існує понад 25 видів кажанів – підковоніс, нічниця, вухань, вечірниця, лилик, нетопир, широковух, довгокрил та інші.

У печері Білого підковика, що знаходиться на території Галицького НПП, існує ціла репродуктивна колонія Підковика малого, у якій науковці помітили й самку-альбіноса, інформує пресслужба Івано-Франківського обласного управління лісового та мисливського господарства.

Науковий співробітник Галицького НПП Мар’яна Рарик розповідає, що серед ссавців рукокрилі виділяються не лише тим, що вміють літати, а й тим, що вміють відпочивати у досить цікавий спосіб – вниз головою (під час денного відпочинку або зимової сплячки).

Результати багаторічних досліджень свідчать, що кажани не витрачають енергію на те, щоб триматися, коли висять головою вниз, адже у них особлива будова опорно-рухового апарату. В такому положенні м’язи тварин розслаблені, тіло висить за рахунок сухожильного механізму замикання кігтів задніх кінцівок. Так кажани кігтями чіпляються за стелі печер, виступи стін тощо. Це дозволяє тваринам раптово злетіти, просто падаючи вниз головою. Таким чином кажан витрачає менше енергії та економить час у разі небезпеки. Перевагою такого положення є й те, що у такий спосіб тварина більше захищена від наземних хижаків.

Кажани вилітають на полювання тільки вночі або в сутінках. Здобич знаходять за допомогою ехолокації, завдяки якій вони орієнтуються в просторі. Рукокрилі недобачають, зате добре чують.

Вчені переконують, що кажани корисні для людини істоти. Вони знищують комах-кровососів та шкідників лісу. Тож убивати їх не слід.