Згадати все: Як франківці пам'ятають боротьбу за ринок та хто такий Бура


Останніми тижнями з язиків іванофранківців не сходять розмови про події, які сталися на місцевому центральному продуктовому ринку.

Поки справи зависли у судах, одні люди підтримують нових власників, та вірять у позитивні зміни, інші ностальгують за "залізною рукою" та "порядком" старих його володарів, пише ifnews.

Мабуть варто нагадати події, які відбувалися на нашому ринку упродовж останніх 10-ти років, відколи він перейшов до управління ексдепутата від "Партії регіонів" Ігоря Халаменди відомим у місті як "Бура".

Треба зазначити, упродовж цього часу "Бура" запам'ятався франківцям цілою низкою скандалів, правопорушень та смертельною ДТП.

Історія розпочалася ще у далекому 2010 році, коли кілер застрелив попереднього власника базару, підприємця Ігоря Олійника. Виконав це замовлення Віталій Войциховський, який торгував на франківському центральному ринку і якого теж пов'язували з Халамендою. За цей злочин він був засуджений та 6 років провів за ґратами.

З того часу центральний продуктовий ринок перейшов "під крило" ТОВ "Торговий сервіс", директором якого був колишній очільник івано-франківського міського осередку "Партії Регіонів" Ігор Дутка, а фактичним власником  — неодноразово судимий місцевий "авторитет" Ігор Халаменда на прізвисько "Бура".

У 2012 році Халаменда скоїв в передмісті Івано-Франківська смертельну ДТП, у якій загинула дружина правоохоронця з Долини. Щоб уникнути відповідальності за цей злочин Халаменда, який вочевидь перебував під дією наркотиків, прислав на місце злочину свого водія, щоб той узяв усю вину на себе. Прикарпатські правоохоронці йому "повірили" і почали вести розслідування у правильному руслі, але небайдужі люди передали журналістам відео із місця пригоди, де чітко було видно, що у момент скоєння ДТП "Бура" перебував на місці злочину.

Івано-Франківський міський суд тоді навіть "закрив" Халаменду до СІЗО. Проте за деякий час Тисменицький районний суд призначив йому досить не значне покарання за вчинений злочин у вигляді двох років іспитового терміну.

Далі усі пам'ятають, як перебуваючи під кайфом, Ігор Халаменда влаштував перегони із франківськими патрульними.

Також ще на слуху так звана "стрілянина біля пасажу", де люди "Бури", він сам та син скандального генерала міліції Француза, вчинили перестрілку у самому середмісті.

До теми: Поліція затримала підозрюваних у стрілянині в середмісті Франківська

Крім цього були й інші випадки його скандальних витівок, зокрема і погрози та побиття активістів Майдану...

Але повернемось до франківського ринку. Під час подій Майдану 2013-2014 років, підприємці, які торгували у той час на ринку прийшли пікетувати офіс "Торгового сервісу" і навіть поставили на коліна його тодішнього директора-"регіонала" Ігоря Дутку.

Відразу після цього частина підприємців з ринку розповіли про незаконні побори від власників, та про схему із націнкою на м'ясо. Коли продавці були змушені під тиском власників базару ставити націнку на кожен кілограм м'яса, а виторг віддавати людям "Бури".

Надалі людям увірвався терпець, і вони почали вимагати у місцевої влади повернути ринок у власність міста. І тодішній міський голова Івано-Франківська пристав на їхню вимогу.

Вже відразу після цього "Бурині" "бойовики" побили найбільш активних підприємців з базару, а перелякані торговці почали вимагати у міської влади негайного скликати позачергову сесію міськради.

Про те, попри намагання франківських депутатів і чиновників повернути ринок громаді, зробити їм цього так і не вдалося.

Надалі справа зависла у судах, які підтвердили право оренди на ринок для ТОВ "Торговий сервіс".

Ось такий він "короткий перебіг історії" франківського ринку....

А хто кращий управлінець ми зможемо зробити висновок уже найближчим часом...

Читайте нас в FacebookTelegram, та InstagramТільки важливі та цікаві новини!