Василь Вірастюк. Ексклюзивне інтерв'ю про мотивацію, стронгмен та жертви заради спорту


Франківець Василь Вірастюк – дворазовий чемпіон світу та володар титулу World Strongest Man, чотириразовий чемпіон світу у команді, рекордсмен України та світу.

Для YouTube-каналу "Сила спорту" та Спорт24 Василь розповів про свою ціль, тренування команди для Ігор нескорених, перспективи українських стронгменів та призові для спортсменів, пише 24 канал.

Про ціль в житті

Жити без цілі – це не правильно і нудно. Не міг знайти для себе мотивації. Вже давно не виступаю, а просто ходити в зал нудно. Тому вирішив пожати до кінця року 250 кг від грудей.

Про тренування команди для Ігор нескорених

Нам із Сергієм Конюшком запропонували ще перед фінальним відбором. Це було побажання самих учасників, що дуже приємно. Для нас цікавий досвід, і це за честь бути тренерами. Ми долучались до тренувального процесу раніше. Офіційно ніде не заявляли.

Про українських стронгменів

У нас є сильний Олексій Новіков, який успішно виступає на міжнародному рівні. Надіюсь наступного року його зможе "покусати" Павло Наконечний. Зараз він робить перші кроки в стронгмені, хоча є відомим і дуже сильним пауерліфтером. Зараз він плавно переходить в інший вид спорту. Не візьмусь прогнозувати його результати. Той рівень, який він показав на аматорському Arnold Strongman Classic в Іспанії вражає. Він в одні ворота виграв п’ять вправ. Отримав запрошення і, скоріш за все, поїде в Коламбус. Два роки тому там виграв Новіков і отримав PRO карту.

Якщо згадати, яким кілька років тому був Новіков, то він теж не природний тяж. Його вага набрана, напрацьована. Тому таким спортсменам важко виступати у тяжах. Що стосується Олександра Кочергіна, то йому в тяжах немає що робити. Він на рівні України дуже гарно виступив, але на світовому рівні його категорія 110 кг.

Павло Кордіяка в одному віці з Новіковом. Якщо порівняти підхід до тренувань, то одного можу вважати професійним спортсменом, а іншого аматором. Павло спортсмен-любитель тільки з однієї причини – він змушений займатись своєю основною справою, і десь в проміжках тренується. Поки його основним заняттям не стане спорт, я буду вважати його любителем.

Arnold Strongman Classic vs World's Strongest Man

Не скажу, що Arnold сильніший. Там бере участь тільки 10 людей. А на Чемпіонат світу приїжджають всі найсильніші. Є п’ять груп по шість людей. І ми отримуємо величезну конкуренцію. Там треба відпрацювати кваліфікацію, а потім вийти у фінал, де теж відпрацювати. Тому не можна казати, що Arnold сильніший. Але він завжди вирізнявся тим, що є достатньо силовим. Всі вправи є досить складними, і виконувати їх не так просто. Тому туди й потрапляють 10 найсильніших.

Досягнення vs гроші

Звісно результат. Це якщо говорити про кінцеву мету. За кінцеву мету не можна ставити наживу від чогось. Коли буде результат, то прийде і все решта. Якщо говорити про конкретний момент, коли немає грошей щоб розвиватись і треба ще працювати, то це нормальна практика. Свого часу і я так працював, і тренувався паралельно. Ніколи за мету і мотивацію не ставив гроші, тільки результат.

Про розвиток Федерації стронгмену

Ми задоволені розвитком, кількістю і якістю турнірів. Єдине, звісно, ми не задоволені рівнем призових. Але це напряму залежить від ситуації в країні. Якщо пригадувати період 2007-2008 років, то при зустрічі з комерційними партнерами можна було "наколядувати" 10-15 тисяч доларів на турнір. Зараз ця сума зменшилась в рази. Комерційні структури не готові віддавати такі суми. Говорять, що їм реклама не потрібна, або це стільки на ринку не коштує. Ми своїми кошторисами опустились до мінімум і просто виходимо в нуль.

Про нових атлетів та їх розвиток

Ми нікого не просимо прийди до нас виступати. Ми робимо умови, а завдання спортсмена – прийняти рішення. Робота попередньої федерації, з якої ми вийшли, була направлена на першу п’ятірку, можливо десятку спортсменів. Ми поміняли стратегію і саме тому у нашій федерації три категорії – 95, 110 та 110+. Також є Вища ліга, Перша, Аматорська, Студентська. Спортсменам є де рости. Все візуально виглядає ніби однаково, але відрізняється рівень навантажень. Є спортсмену як себе спробувати та напрацьовувати техніку й фізичну силу, рости від сезону до сезону. Ми робимо умови для росту атлета, бо більшість приходить з інших видів спорту.

Читайте нас в FacebookTelegram, та Instagram. Завжди цікаві новини!