Прем'єра документального фільму «Я БАЧУ»


У неділю, 5 лютого, о 15:00 у громадському ресторані Urban Space 100 відбудеться прем'єра документального фільму «Я БАЧУ» режисерки Ольги Фразе-Фразенко.
Стрічка «Я БАЧУ» розкриває історії та відчуття незрячих людей, які відважились на 33-денну подорож Україною на велосипедах-тандемах.

Фільм «Я БАЧУ» був відзнятий під час Всеукраїнського велопробігу «Бачу! Можу! Допоможу!» улітку 2015 року. За 33 дні учасники подолали більше 3000 км та проїхали 10 областей України. У листопаді минулого року фільм презентували у  штаб-квартирі ООН в Нью-Йорку в рамках панельної дискусії «Можливості поза інвалідністю», що організувало Постійне Представництво України до ООН.

Український глядач перегляне фільм доповнений тифлокоментарем - додатковою аудіодоріжкою, яка описує те, що відбувається на екрані для людей з порушенням зору. Програмний комплекс, який допомагає у створенні тифлокоментарів для фільмів, розробив кандидат технічних наук, асистент Національного університету «Львівська політехніка», параолімпійський чемпіон з фехтування Андрій Демчук.

Ольга Фразе-Фразенко: «Я БАЧУ» – це фільм про подорож Україною, де мандрівники бачать її в свій особливий спосіб: через відчуття швидкості, простору, через запахи, дотики, переживання дружби та втоми. Це фільм про силу: силу перемагати і залишатися чуйними, коли людина не тільки долає труднощі, але й не втрачає вміння радіти життю”

Довідка:

Ольга Фразе-Фразенко – кінорежисерка, поетка, художниця. Режисерка художнього поетичного фільму «Ім’я Води». «Я БАЧУ» є режисерським дебютом в документалістиці. Співзасновниця продакшн-студії OFF Laboratory.

Велопробіг «Бачу! Можу! Допоможу!» організовує ГО «Інститут українських студій». Головна мета пробігу – стерти негативні стереотипи про людей з інвалідністю в Україні. У 2015 році зрячі та незрячі учасники зі всієї України за місяць подолали понад 3000 км на велосипедах-тандемах, проїхавши десять областей.