Бурштинський енергоострів: Як ДТЕК тримає Західну Україну на голодному пайку


Відкриття імпорту електроенергії з Білорусі та Росії допомогло різко подешевшати електроенергії на так званому «ринку на добу наперед».

Це саме та частина нового ринку електроенергії України, де купують електроенергію для водоканалів, офісів, магазинів, пекарень, тролейбусів – всього того, чим ми користуємось кожен день, і за що платимо кожен день в ціні товарів і послуг, пишуть Наші гроші.

 Подивіться чорну лінію на цьому графіку, побудованого на даних ДП «Оператор ринку» – це і є падіння ціни ее/е на РДН у об’єднаній енергосистемі України:

За словами голови енергетичного комітету Верховної Ради Андрія Геруса, нинішнє падіння на 7% у річному вимірі становить близько 10 млрд грн. Це гроші, які не отримає той, хто продає е/е на РДН. А це – саме Ахметов. Бо влаштована ще урядом Гройсмана модель «ринку» така, що Ахметов виявився монопольним продавцем енергії на РДН. Всіх інших виробників тупо розігнали по іншим сегментам. І вплинути на ціну РДН можна тільки збільшенням пропозиції е/е з імпорту. Завдяки тому, що українська ОЕС інтегрована з радянською імперією, то енергію майже для всієї України можна імпортувати лише з Росії та Білорусі. І відкриття «форточки» на схід у розмірі 3% від усього споживання збило ціни на 7%.

Тобто ми наочно бачимо вплив конкуренції на ринок – збільшення пропозиції незалежними від монополіста постачальниками призводить до зменшення ціни для споживачів.

А тепер поверніться до графіку і подивіться на жовту лінію. Це ціна електроенергії на Бурштинському енергоострові. Це територія в межах Івано-Франківської, Львівської та Закарпатської областей. Як бачимо, на Західну Україну не подіяло збільшення імпорту зі Сходу. Але винен в цьому не постачальник-агресор. А внутрішній ворог конкуренції – ДТЕК.

Бурштинський енергоострів – це єдине місце України, що здавна під’єднане до європейських енергомереж аналогічно тому, як саме на Західній Україні європейська залізнична колія змінюється на радянський стандарт. Тому сюди не можна постачати з Білорусі та Росії.

Монопольним місцевим виробником е/е є «ДТЕК Західенерго», яке мертво тримає свої ціни. І ДТЕКу також належить значна частина імпорту з Європи на острів. Але компанія Ріната Ахметова не включає імпортні потужності на повну котушку. У купі з відключеннями теплоенергостанцій на території Бурштина це дозволяє ахметівцям тримати Західну Україну на голодному пайку – штучно тримати дефіцит електроенергії. І тепер ще раз подивіться на жовту лінію на графіку.

Дефіцит завжди призводить до завищених цін.

Це – закон. Ахметов довів його не словом, а ділом.