МОЗ не вдається повернути 5 мільйонів євро за куплені при Тимошенко інкубатори для немовлят


Суди перших двох інстанцій відмовили в задоволенні позову Міністерству охорони здоров’я і ДП «Укрмедпостач», які вимагають стягнути майже 5 млн євро з австрійської компанії «Vamed Engineering GmbH»

Про це свідчить постанова Київського апеляційного госпсуду від 21 грудня, пишуть Наші гроші.

14 вересня 2009 року «Укрмедпостач» уклав із компанією «Vamed Engineering» договір поставки, за яким фірма у 2010-му поставила в Україну 85 транспортних інкубаторів для немовлят модель ІТ-158-TS вартістю 4,97 євро. Для оплати інкубаторів держпідприємство мало взяти кредит в австрійському «Унікредіт Банку».

У 2012 році робоча група «Укрмедпостачу» і Держслужби з лікарських засобів провели огляд інкубаторів і склали акт їх невідповідність специфікації і про неможливість використання за призначенням без усунення недоліків. При цьому було припинено відповідне свідоцтво про держреєстрацію цих інкубаторів, видане у серпні 2011 року. Ревізія встановила збитків на 34 млн грн.

У подальшому «Укрмедпостач» звернувся до компанії з вимогою замінити неякісний товар, однак цього зроблено не було. У 2015 році МОЗ і «Укрмедстандарт» звернулися до суду з вимогою стягнути з «Vamed Engineering» вартість поставленого товару, а саме 4,97 євро (еквівалентно 125,48 млн грн).

У жовтні і грудні 2016 року суди перших двох інстанціях у задоволенні позову відмовили. Як зазначив апеляційний суд, «Укрмедпостач» у 2010 році схвалив комплектацію інкубаторів та прийняв їх без жодних зауважень.

Суд визнав безпідставним посилання прокуратури на встановлений факт того, що держреєстрацію інкубаторів у 2011 році було здійснено на підставі підроблених документів про позитивні результати клінічних випробувань, оскільки у відповідному кримінальному провадженні (№42013000000000548 від 13.12.2013) не було встановлено вини саме «Vamed Engineering» у підробленні документів, і фірма взагалі не була залучена до цього провадження.

При цьому «Vamed Engineering», дізнавшись про кримінальне провадження, провела нові дослідження зразка інкубаторів, і у вересні 2016 року отримала сертифікати відповідності «Укметртестстанлдарту» (з 2015 року Держлікінспекція МОЗ втратила повноваження з реєстрації медичної техніки).

Даних про відкриття касаційного провадження у цій справі у держреєстрі поки немає.

Нагадаємо, загалом угода з «Vamed Engineering GmbH & CO KG» була укладена у 2009 році напередодні президентських виборів. Нею передбачалось постачання в Україну окрім вказаних інкубаторів низки інших медичних виробів. В тому числі австрійці поставили сотню спецавтомобілів «Опель комбо», ключі від яких Юлія Тимошенко в ході передвиборчої кампанії особисто вручала регіональним лікарям.

Загальна ціна проекту – 500 тис євро, ціна договору на першому етапі становила 99,36 тис євро. Уряд Юлії Тимошенко тоді погодив пропозиції МОЗу щодо надання державних гарантій по кредиту, отриманому для фінансування угоди з австрійцями.