Верховна Рада ухвалила закон про електронний квиток


Верховна Рада України на своєму засіданні у вівторок, 17 січня, ухвалила закон про впровадження у міському громадському транспорті електронного квитка.

За відповідний документ у другому читанні і в цілому проголосувало 265 народних депутатів, пише Zaxid.net.

Документ передбачає введення автоматизованої системи обліку оплати проїзду і електронного квитка.

У пояснювальній записці до законопроекту зазначено, що запровадження автоматизованої системи обліку оплати проїзду матиме низку економічних переваг.

Зокрема, електронний облік пасажиропотоку на маршрутах громадського транспорту надасть змогу оцінити реальний обіг грошових коштів і, відповідно, оцінити обґрунтованість тарифів на перевезення і можливість оновлення автопарку перевізника.

Крім того, система забезпечить можливість зручної, швидкої оплати та контролю проїзду, а також скоротить час затримки громадського транспорту на зупинках.

Це також дозволить впроваджувати різноманітні гнучкі тарифні системи.

 

Запроваджувати автоматизовані системи обліку оплати проїзду в міському пасажирському транспорті незалежно від форм власності уповноважені органи місцевого самоврядування. Також вони будуть визначати порядок їх функціонування і затверджувати правила користування міським пасажирським транспортом.

Відповідно до ухваленого законопроекту, органи місцевого самоврядування мають встановити обов'язковість забезпечення пільговиків електронними квитками; встановити обов'язок для пасажирів реєструвати проїзні документи в населених пунктах, де запроваджено автоматизовану систему обліку оплати проїзду, і адміністративну відповідальність за його невиконання.

Закон набуде чинності через три місяці з дня його офіційної публікації. Кабінету міністрів України протягом трьох місяців з дня опублікування цього закону Верховна Рада доручила розробити та затвердити Порядок взаємодії органів місцевого самоврядування та органів виконавчої влади щодо забезпечення осіб, яким надано право пільгового проїзду, електронними квитками у містах, де запроваджено автоматизовану систему оплати проїзду.