Кільцева панацея: Чи вирішили розв'язки транспортні проблеми у Франківську


Нова транспортна розв’язка поблизу залізничного вокзалу в Івано-Франківську сприймається неоднозначно. Дехто вважає побудову кілець необхідною і зручною, адже вся Європа надає перевагу саме такому регулюванню дорожнього руху. Інші заперечують, кажуть, затори, які раніше виникали зрідка, тепер постійні, а рух у цій частині міста необхідно було регулювати іншими засобами.

Кільце. І ще одне

Роботи із будівництва кільцевої розв’язки на перетині вулиць Деповська-Миру-Хоткевича розпочалися у листопаді. До того часу кілець з малим радіусом в місті не було, їх будівництво було заборонене будівельними нормами. З 1 липня ц.р. їх рекомендують облаштувати на проблемних перехрестях, пише Галицький кореспондент.

Міський голова Руслан Марцінків вважає, що кільця дозволяють спростити рух на складних перехрестях, і наголошує, що їх планують облаштувати на всіх перехрестях Івано-Франківська. Невдовзі на перетині вулиць Володимира Великого-Південний Бульвар спорудять ще одне кільце, і ще кілька, на вулицях Південний бульвар-Бельведерська та Мазепи-Гурика, уже в новому році.

Наприкінці листопада на перехресті вулиць Привокзальна-Вовчинецька-Купчинського розпочалося будівництво ще одного транспортного кільця. Проект передбачав вирішити питання пересічення кількох транспортних потоків і маршрутів громадського транспорту на проблемному перехресті. Та чи так склалося, як планувалося?

15590202_1058415404281365_2819791481606613019_n

Дорога новація

Кошторисна вартість облаштування кільця в останньому випадку складає 1 млн. 400 тис. гривень. Наразі роботи, які проводить «Івано-ФранківськАвтоДор», у повному обсязі ще не виконані. «Грошей пішло багато, але це не вирішило проблему, а ще більше ускладнило рух автомобілів, – висловлює думку жителька міста Мар’яна Мороз. – Виходить, новацію тільки впровадили, назад не повернеш. А що робити прикарпатцям? Вихід один – стояти в заторах».

«Ця розв’язка – це просто жах. Поблизу вокзалу і так завжди були затори, а тепер просто біда чорна. Зранку, поки їдеш на роботу, то можна виспатися в автобусі. Від «Метро» до пошти тепер треба їхати близько 35 хв., раніше автобус їхав 20-25 хв.», – зауважує житель міста Андрій Коваль.

Чоловік порадив міським комунальникам перед початком робіт аналізувати ситуацію. Якщо на вулицях Миру-Деповська кільце допомогло, це не означає, що кільця – панацея від усіх бід і їх треба всюди ставити.

Облаштування кільця на Миру-Деповській позитивним рішенням називають і деякі інші водії. Ділянка там справді аварійна, крім того, виїхати з окремих вулиць було дуже важко. Тож нині, заїжджаючи на кільце, всі водії розуміють, де головна дорога і кому слід надати перевагу.

«Кільця на дорозі знижують рівень ДТП, – говорить водій Ігор Озмінський. – Проте розміщення їх слід ретельно продумувати. Через кільце на Вовчинецькій-Привокзальній утворилися затори по обидва боки залізничного моста. Нині автомобіль, який з’їжджає з кільця, водії зобов’язані пропустити. Раніше головна дорога була розміщена інакше, люди не можуть звикнути до змін. Крім того, затори утворюються через тролейбуси. Незручності створюють і пішоходи, адже перехід майже на самому кільці».

На думку водія, кільце розміщене неправильно, відтак щоб виїхати на нього, слід подолати багато перешкод. Для створення безпечного руху необхідна і грамотна розмітка, а її наразі немає.

«Раніше були затори в один бік, а тепер – в усі чотири, – розповідає аналітик, громадський активіст Ігор Ткач. – Саме кільце зміщене, зроблене аварійно,  форма його викривлена. Попри все, кільце там бути може, якщо облаштують острівець безпеки, поки що його немає. Що можна зробити у цьому випадку?  Ще один переїзд є з вулиці Сагайдачного на Промислову. Його треба розширити і, таким чином, перевести частину руху на той бік. Це допоможе зменшити затори і тим самим врегулювати ситуацію».

Крім того, при плануванні нової транспортної розв’язки велосипедну інфраструктуру не врахували зовсім. Для безпеки руху мав би бути наземний пішохідний перехід. А от кільце на Деповській – повна дурня, радіус його завеликий, вважає активіст.

«Після встановлення кільця в певних моментах стало краще, але це можна було зробити значно дешевше, – вважає волонтер Петро Пасічник. – Можна було встановити світлофори і правильно їх налаштувати. Наразі на це все витрачено величезні фінансові ресурси, а якщо це робилося б через встановлення світлофорів, ефект був би такий самий, але коштувало б це дешевше».

А ще він зауважує, що затори з однієї сторони моста переросли у двосторонні. Культура поводження наших водіїв на дорогах сильно «кульгає», що загострює ситуацію. Навіть самі патрульні зупиняють машини у будь-якому місці з порушенням правил руху.

Планувати – грамотно

Ще на початку проектування транспортної розмітки ДАІ попереджала, що може бути така проблема, зауважує прес-секретар патрульної поліції Микола Гурак. Водночас він каже, що доцільність у кільцевій розв’язці є. Кільце полегшує роз’їзд з вулиць Привокзальної, Купчинського, Вовчинецької. Відкриття двостороннього руху по вул. Купчинського дозволяє швидко проїхати в центр з боку Промислової.

«На самому кільці роботи ще не завершені: у найближчій перспективі будуть облаштовані направляючі острівці. І ще слід зважати на те, що наші водії не звикли до такої організації руху. Коли всі роботи будуть завершені і проблема раптом залишиться, тоді будемо пропонувати інші рішення. Це може бути напрямок головної дороги або світлофор, адже водії транспортних засобів, рухаючись з-під моста, пропускають інших, сповільнюючи рух транспорту, який рухається з Привокзальної площі в бік вул. Купчинського», – зауважує Гурак.

Зрештою, проїзд під шляхопроводом необхідно розширювати, або робити інший на вул. Незалежності. Проектні напрацювання у цьому напрямку вже є, але це серйозні рішення, до яких необхідне відповідне ставлення, адже кількість транспорту невпинно зростає, підсумовує працівник поліції.