Екс-власників «Приватбанку» змусили віддати літаки і Буковель — глава НБУ


«Приватбанк» на вимогу Національного банку України щодо докапіталізації, влітку 2016 року став власником низки активів своїх акціонерів, які були в заставі у НБУ.

Про це повідомила глава НБУ Валерія Гонтарева в ефірі радіо «Вести», передає «Інтерфакс-Україна».

«Влітку цього року багато з тих активів, які у нас в були заставі, ми змусили банк взяти на баланс. Вони на балансі, значить, вони належать державному банку», — сказала вона.

Однак Гонтарева не змогла гарантувати, що ці активи належали банку на момент переходу його під контроль держави.

«Виконавши наши нормативи, вони одразу ж один з активів прибрали. Це називається шахрайство. Я не можу вам сказати, що акціонери і менеджмент робили в останні кілька днів (перед введенням 19 грудня тимчасової адміністрації — ред.), в дуже відому п'ятницю. Країна дізнається, я не хотіла б зараз коментувати», — сказала глава Нацбанку.

Вона пояснила, що коли влітку 2014 року прийшла до Нацбанку, то «Приватбанку» вже було видано багато кредитів рефінансування.

«За мою каденцію ми допомогли «Приватбанку» при відтоках ліквідності в 2014 — початку 2015 року (на суму) близько 9 млрд грн і там можу розписатися за кожну заставу і особисту гарантію пана Коломойського», — повідомила Гонтарева.

Також глава НБУ Валерія Гонтарева заявила, що з «Приватбанку» було виведено 2,6 млрд гривень напередодні націоналізації. 

Раніше повідомлялося, що власники єврооблігацій «Приватбанку» можуть спробувати відсудити в України $600 млн.

Нагадаємо, уряд України підтримав націоналізацію «Приватбанку».

Передбачено, що держава в особі Міністерства фінансів стане власником 100% акцій ПАТ «Приватбанк» та гарантує безперебійне функціонування цієї установи та збереження коштів його клієнтів.

Перехідний період почався з 19 грудня. Також повідомлялося, що «Приватбанк» після націоналізації очолить екс-міністр фінансів Шлапак.

Джерело: Нromadske.ua