Як, де і коли збирати гриби на Прикарпатті. Поради експертів тихого полювання


Грибники – це свого роду тихі мисливці. У кожного з них є свої секретні і перевірені місця. Хтось навіть виробив свої спеціальні правила пошуку грибів.

Як правильно шукати гриби та де вони водяться кореспондентці Бліц-Інфо розповіли прикарпатські грибники. Історик Сергій Адамович з Івано-Франківська з дитинства захоплюється тихим полюванням. Франківець точно знає в якому лісі є ті чи інші гриби. Допомагає йому в цьому блокнот, який ведеться з 2006 року. На аркушах грибник записує місцевість та гриби, які там знайшов. Каже, так зберігається певна тенденція.

Серед культових місць франківця – Осмолода, Микуличин та Ворохта. Адамович зізнається, що постійно старається розширити географію.

«У кожного гриба є свій час. На початку літа гриби швидше з’являються біля Дністра, бо в горах ще холодно. В середині літа – вже і у горах»,- ділиться історик.

Франківець запевняє, що тихе полювання потрібно починати зрання. Причин декілька, одна з головних – висока ймовірність, що ви будете йти лісовими стежками першими. По-друге, блискучі від роси шляпки грибів добре видно навіть в траві і листі. Певного гриба, яким пишається Адамович немає. Для нього всі гриби дорогі, адже кожен має свій неповторний смак.

«Я щороку намагаюсь ввести новий гриб в харчування, знайти щось нове. Проте готує їх тільки дружина. Я також маю колекцію книг з грибами на різних мовах»,- додає грибник.

Серед основних порад аматорам історик виділяє такі:

  • не збирати маловідомі та старі гриби; 
  • одразу готувати знахідки, адже вони швидко псуються;
  • не збирати гриби біля доріг та промислових об’єктів;
  • не йти без провідника у незнайомі місцини.

Не менш важливо правильно збирати гриби. Є дві концепції: зрізати гриб ножем або просто викручувати руками. Прихильники першого способу затверджують, що, зрізуючи гриб, вони не руйнують грибницю. Прихильники другого способу, спростовуючи перших, затверджують, що, зрізуючи гриби, ми залишаємо пеньок, що швидко загниває. Однак, сьогодні чіткого бачення, як правильно збирати гриби немає.

Світлина від Сергія Адамовича.

Найвідоміший грибник Прикарпаття Юрій Соломченко з Косова 40 років ходить на тихе полювання. В середньому на похід за грибами прикарпатець витрачає 5-6 годин. Інколи їздить у гори з ночівлею. Старається кожних три дні йти у ліс, інколи частіше. Ділиться, що краще йти на полювання вранці, аби бути першим.

«Якщо сприятлива погода для грибів, то за ніч вони виростають.Тому можна щодня  ходити на ті самі місця. Коли температура вночі +16 градусів і велика вологість, тоді гриб виростає на п’ять сантиметрів»,- наголошує грибник.

Прикарпатець зазначає, що щоразу ходить у різні місці, але в 70% це одна й та сама місцевість. Пояснює, в кожному селі є декілька грибних місць.

Гриби ростуть на певній висоті в певний період, тому треба постійно йти за ними «хвилею», враховуючи в якому вони селі та на якій висоті. Весною можна знайти сморчки, в травні з’являються перші білі гриби, вони ростуть на висоті 300-400 метрів над рівнем моря. Коли теплішає, гриби заходять в ліс. Коли душно, то ховаються в затінки. Коли дощ і вологість - ростуть і там і там. Зараз, зазначає грибник, грибів у лісі немає, їх треба шукати тільки в траві.

Світлина від Ігора Кащака.

«Кожен гриб має свою особливість. Опеньки люблять рости на пнях. Сморчки ростуть під осиками. Є гриби, які живуть у симбіозі з рослинами. Тобто кожен гриб має улюблене дерево, біля якого росте. Білі гриби - універсальні. Вони можуть рости під дубами, березами, смереками, буками, соснами. Мені найбільше подобається їх збирати»,- ділиться Соломченко.

Наостанок грибник зауважив, що ліс потрібно любити й поважати. Серед основних правил тихого полювання такі:

  • не збивати гриби; 
  • коли зірвали, то обов’язково прикрити грибницю;
  • ходити на гриби вранці, аби бути першими.

«Найосновніше - любити ліс. Для мене особисто ліс - це храм, в якому треба з повагою поводитись»,- наголошує прикарпатець.

Читайте нас в FacebookTelegram, та Instagram. Завжди цікаві новини!