Який держбюджет на світанку ухвалили нардепи. Основні цифри


Мінімальна зарплата зросте вдвічі – до 3,2 тисячі гривень.

Сьогодні, 21 грудня, близько п'ятої години ранку 274 народні депутати ухвалили закон про державний бюджет України на 2017 рік. Про це йдеться в сюжеті програми ТСН.Ранок.

Депутати розглядали бюджет уночі, бо, за словами авторів законопроекту, його обов'язково треба ухвалити до Нового року. У них залишилося лише три засідання, тож обранці дуже поспішають.

Представники бюджетного комітету радяться в кабінетах, решта депутатів – на перервах – ходять гуляти. Зрештою, в залу заносять бюджет. І в цей час уже відомо, хто його підтримає, а хто ні.

"Руйнує економіку і фінанси держави. Хто за цей бюджет проголосує?", – сказала нардеп і лідер "Батьківщини" Юлія Тимошенко.

"У неї ж два вида бюджету: добрий бюджет – коли вона прем'єр, і поганий бюджет – коли вона не прем'єр. Я впевнений, що світанок Україна зустріне з новим бюджетом на 2017 рік, і навіть Юлія Володимирівна не зможе цього зупинити", – говорить нардеп Олексій Гончаренко з "Блоку Петра Порошенка".

За бюджет агітує фракції "Блоку Петра Порошенка" і "Народний фронт". Депутати навіть натякають, що в парламенті в цей час присутні президент України Петро Порошенко і екс-прем'єр Арсеній Яценюк, які теж вирішили не спати заради позитивного голосування.

"Країна, громадяни, які соціально незахищені, будуть в повному обсязі забезпечені субсидіями. Майже 50 мільярдів гривень отримають люди напряму. Голосуємо за бюджет, беремо відповідальність за майбутнє країни", – сказав нардеп Максим Курячий з "Блоку Петра Порошенка".

"Це буде бюджет росту. У бюджеті закладено збільшення зарплатні педагогічним працівникам на 50 відсотків", – запевнив лідер фракції "Народний фронт" Максим Бурбак.

Хвалить бюджет і прем'єр-міністр Володимир Гройсман: мінімальна зарплата зросте до 3,2 тис. грн, а в регіони віддадуть більше грошей.

"Ви побачите сотні мільйонів, якщо не мільярдів для того, щоб ви будували школи, садочки, дороги", – наголосив Гройсман.

Як і торік, не жалкували кошти на оборону. Згадали і про рятувальників – їхня зарплата різко зростає, буде мінімум 5 тис. грн. Проти бюджету голосують "Батьківщина", "Опозиційний блок", велика частина "Самопомочі" та деякі мажоритарники. Решта – "за". Як і обіцяли, бюджет ухвалили до світанку. Вже о п'ятій ранку депутати розходяться відсипатися. Для цього навіть скасували сьогоднішній сесійний день.