Олег Тягнибок: Рішення КС щодо закону Ківалова-Калісніченка покаже, чи судді й далі керуються вказівками влади


Під час засідання Конституційного Суду в справі за поданням групи народних депутатів щодо визначення конституційности "мовного закону" Ківалова-Калісніченка суддя-доповідач повідомив, що вся професура, фахівці, яким дали на експертизу цей закон і які перевірили процедуру його ухвалення, дійшли висновку, що цей документ незаконний.

Про це 13 грудня 2016 року після оголошення перерви у засіданні суду повідомив лідер ВО "Свобода" Олег Тягнибок, який є серед позивачів у справі.

За словами свободівця, суддя-доповідач Ігор Сліденко під час засідання повідомив, що окрім оголошення висновків фахівців, закон у парламенті ухвалювали усього дві хвилини - без жодного обговорення чи правок, що є безпрецедентним випадком. Ба більше, аналіз списків депутатів, які проголосували за закон "Ківалова-Колісніченка", показав, що троє з них перебували на лікарняному, а 17 - за кордоном.

"Можемо припустити, що цих трьох занесли до зали на ношах, але лише припустимо. Однак за даними Держприкордонслужби, ще 17 народних депутатів, які буцімто проголосували за цей документ, були за кордоном. Якщо тих могли принести, то як могли доставити цих 17, яких офіційно не було в країні? Вже лише цього достатньо, аби визнати процедуру ухвалення цього антиукраїнського документа неконституційною.

Тепер справа - за судом, і вже виходячи з його рішення, розумітимемо, чи це дійсно судді справедливі, які керуються винятково українським законодавством, або ж вони політично заанґажовані та мають певні вказівки з Адміністрації Президента, як це було раніше. Та попри все тиск вулиці має свій вплив, бо судді теж люди, і вони розуміють, що суспільство не збирається спокійно спостерігати за беззаконням", - зазначив Олег Тягнибок.

Він нагадав, що народні депутати-свободівці та инші парламентарі звернулися до КС щодо відповідності Конституції закону Ківалова-Колісніченка ще два з половиною роки тому, а затягування процесу, очевидно, відбувалося внаслідок вказівки влади. Ба більше, націоналіст нагадав, що одразу після Майдану цей українофобський закон парламент скасував, однак тодішній спікер Турчинов не підписав це рішення, його наступник Гройсман його так само проігнорував, зрештою цього не зробив і чинний Голова ВРУ Парубій.

"Після нашого подання щодо антиконституційности мовного закону Ківалова-Колісніченка Конституційний Суд зволікав та усіма правдами і неправдами шукав причини, щоби не починати розгляд. Врешті "Свобода" подала до суду уже на КС за бездіяльність. І три тижні тому таки відбулося перше засідання", - зауважив Олег Тягнибок.

Нині в суді триває перерва, після якої буде заслухано представника Верховної Ради і залучених експертів.

Нагадаємо, що триває друге засідання Конституційного Суду України у справі подання 57 народних депутатів України щодо антиконституційности мовного закону Ківалова-Колісніченка. Серед позивачів є 37 народних депутатів-свободівців. Подання скерували до суду 10 липня 2014 року, однак суд розпочав розгляд лише нещодавно.