Виставка "Від Миколая до Різдва"


15 грудня 2016 року о 15:00 у приміщенні Івано-Франківського краєзнавчого музею, в залах постійно діючої експозиції сакральної колекції відкривається нова сторінка реставраційного проекту «Врятуймо скарби разом!» - виставка «ВІД МИКОЛАЯ ДО РІЗДВА» .

Громаді та гостям міста вперше буде представлено дві унікальні ікони з колекції Івано Франківського краєзнавчого музею , а саме ікону «Різдва Христового» XVII ст., та «Святого Миколая» XIX ст. 

Твори довший час перебували в музеї у надзвичайно важкому стані і вже давно потребували проведення консерваційних заходів. Власне саме зараз, до свят, маємо можливість побачити результат надзвичайно складної реставрації, яка тривала більше року в реставраційному відділі музею . На виставці відвідувач зможе побачити та оцінити весь процес цієї складної реставрації, драму цих творів для розуміння проблематики збереження та реставрації предметів національної культури. 

Ця виставка є відкриттям, оскільки вперше відкривається нова сторінка для дослідження цих творів. Перше дослідження по іконі «Різдва Христового» провела знаний в Україні мистецтвознавець, завідувач відділу давнього іконопису Національного музею у Львові імені Андрея Шептицького - Марія Гелитович. Саме вона описує, що ікона за художньо-образними характеристиками та стилістикою належить до продукції малярів так званого риботицького малярського осередку і датується приблизно 1680-ми роками.
Слід
Зараз, після реставрації дані твори стануть окрасою постійно діючої експозиції “Врятуймо скарби разом!”. Завдяки меценатам, та праці художників-реставраторів, які глибоко усвідомлюють свою відповідальність перед суспільством, врятовано від руйнації й повернуто до життя сотні безцінних пам’яток історії та культури. Загалом експозиція віддзеркалює високий фаховий рівень реставраторів, здобутки плідної співпраці художників-реставраторів відділу з науковцями Національного науково-дослідного реставраційного Центру України та Національного музею у Львові . 
Виставка безсумнівно приверне належну увагу представників наукової та культурної громадськості, сприятиме популяризації професії художника-реставратора, сподіваємося, заохотить спонсорів та меценатів до активного інвестування в реставраційну галузь.
Виставка експонуватиметься в приміщенні Івано-Франківського краєзнавчого музею, 
м. Івано-Франківськ, вул. Галицька 4 А.
Час роботи: щоденно з 10:00 до 17:30.
Вихідний день: понеділок.
Автор та керівник проекту «Врятуймо скарби разом!» Валерій Твердохліб