Як врятувати життя до приїзду швидкої: корисні поради


Натовп, ДТП, авіакатастрофа, обвал будинку, пожежа – після трагедій доля вмикає секундомір. Таймер заведений буквально на миті, за які можна врятувати життя. Як допомогти перед приїздом екстреної допомоги – читате далі.

З чого почати?

Насамперед потрібно впевнитись у тому, що надання допомоги буде безпечним: забезпечити власну і також безпеку потерпілого та людей навколо, пише Здоров'я 24.

Професійну допомогу під час надзвичайних ситуацій надають медики. Але не завжди вони встигають приїхати вчасно. Вміння надати першу допомогу нерідко відіграє вирішальну роль у порятунку.

Основні принципи надання першої допомоги: правильність і доцільність (якщо ви не впевнені в своїх діях – краще утриматись), швидкість, а також продуманість, рішучість та спокій.

Спокій – один із вирішальних факторів, який потрібен під час надзвичайної ситуації. Взяти себе в руки у таких випадках непросто. Але це перший і ледь чи не найважливіший крок: опанувати себе і оглянути місце події.

Як оцінити стан постраждалого?

За необхідності потрібно викликати бригаду швидкої медичної допомоги, а також інші екстрені служби. Варто витягнути постраждалого із небезпечних умов – водойми, затопленого чи приміщення, яке палає, або місця, де накопичились отруйні гази. Після цього – оцінити стан хворого.

Людмила Гера, завідувачка тренувального відділу Центру медицини катастроф 
"Свідомість, дихання і пульсація. Три речі, які перевіряються дуже швидко і просто, маючи дві руки, голову і знання. Існують два номери порятунку: 112 і 103. Можна включити телефон на гучномовець, диспетчер надаватиме вказівки.

Як визначити, чи є дихання в постраждалого? Прикласти долоню чи вухо до грудей. Пульсацію можна визначити, притиснувши пальці до сонної, променевої чи стегнової артерій. Сонну артерію можна намацати на шиї, під вигином щелепи. Променеву — на зап'ясті, зі стегновою все зрозуміло.

Після цього — можна і треба викликати медиків.

Як спинити кровотечу? 

Перш за все, треба перетиснути ділянку трохи вище рани, допоки кров не припиниться. Можна скористатися джгутом. Спеціальний є у водійській аптечці. Втім джгут можна зробити з будь-якої тканини — сорочки, наприклад. Або ж перетиснути ділянку тіла за допомогою паска — він є майже у кожного. Затиснути потрібно дуже туго.

Оксана Макар, фельдшерка виїзної бригади екстреної медичної допомоги.
" Коли кровотеча швидко збільшується, людина втрачає об'єм циркулюючої крові. Це призводить до шокового стану і до загрози життю" 

Як зрозуміти, що джгут накладений правильно? Це зникнення пульсації в артеріях. Тобто процедура виглядає так: наклали джгут, зав'язали його максимально, а тоді перевірили пульс на кінцівках. Якщо його немає — ви все робите правильно.

Як відновити дихання?

Якщо у постраждалого відсутні ознаки життя та немає критичної кровотечі (або ви вже її ліквідували) – треба розпочати серцево-легеневу реанімацію. Найважливіше: відновити дихання у людини.

Перед початком легеневої реанімації потрібно оглянути прохідність дихальних шляхів. Умовно кажучи, заглянути людині у горло. Бо дихати можуть заважати кров, мокрота, блювота, яка підходить до горла або ж запавший язик.

Щоби відновити прохідність дихальних шляхів, треба закинути голову постраждалого назад. І вже тоді приступати до відновлення дихання.

Олександр Думний, фельдшер виїзної бригади екстреної медичної допомоги
"Натискань має бути 30, тоді 2 вдихи. 30 до 2. Натискання потрібно проводити глибиною 5-6 сантиметрів. Чому не глибше? Бо будете ламати ребра. При правильних натисканнях цього досить, аби підтримати мінімальний артеріальний тиск"

Лікарі рекомендують застосувати клапан для дихання рот в рот. Бо інакше доведеться нести відповідальність за хвороби, які можуть жити в слині іншої людини. Використати клапан – це гігієнічніше. Придбати його можна в інтернеті, вони продаються й з аптечками для водіїв.

Його варто носити при собі. Та якщо клапана немає, а робити штучне дихання вам не хочеться — можете просто натискати на грудну клітку. І без вдихів це допоможе підтримати тиск у легенях.

Важливо: не залишайте постраждалого!

Якщо мовиться не про підозру на травми хребта та кісток тазу, а серцево-легенева реанімація була вдалою, треба перевести потерпілого у стабільне положення (на боці, обличчям до себе, рука під головою, нога зігнута в коліні). Контролювати його стан потрібно аж до прибуття екстрених служб. 

Перестерігайтеся! Купіть аптечку до авто, пройдіть курси з надання домедичної допомоги, потренуйтеся робити легеневу реабілітацію. В майбутньому це може врятувати життя комусь із ваших близьких.