Івано-Франківська облрада просить визнати капеланів добровольцями АТО


Зі зверненням врегулювати на законодавчому рівні питання соціального захисту священнослужителів, які повертаються з зони АТО до керівництва держави обласна рада звернулась сьогодні, 9 грудня, під час чергової сесії.

Як зауважив депутат обласної ради Ігор Дебенко, до фракції "Свобода" звернувся благодійний фонд "Свобода. Гідність. Перемога", який допомагає військовим на сході з проханням допомогти узаконити соціальний статус капеланів, які також щодня ризикують життям та здоров'ям у зоні АТО, підтримуючи українських воїнів.

"Є випадки, коли капелани отримують поранення в АТО, проте залишаються без підтримки держави, оскільки не вважаються учасниками бойових дій. Хоча вони так само ризикують життям перебуваючи на передовій разом з бійцями", - підкреслив свободівець.

Ігор Дебенко також зауважив, що нещодавно аналогічне звернення прийняла сесія Львівської облради.

"Представляючи інтереси територіальної громади Прикарпаття, Івано-Франківська обласна рада звертається до Президента України, Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України з вимогою невідкладно врегулювати на законодавчому рівні питання соціального захисту священнослужителів шляхом прирівняння їхньої діяльності у районі ведення бойових дій до статусу учасника бойових дій. Вважаємо, що таке рішення є виваженим й у існуючих реаліях дозволить бодай на мінімальному рівні гарантувати військовим капеланам, їх родинам передбачуваний державою соціальний захист, пам’ятаючи про вікопомний постулат – «заберіть у війська душу, і воно втратить тіло», - йдеться у документі.

Звернення підтримали всі присутні депутати