Комунальні підприємства Франківська забезпечені спецтехнікою на 10% від потреби


Робота комунальників важка і невдячна. Їм доводиться працювати у будні та свята, у спеку і в холод та ще й у важких умовах. Полегшити роботу комунальників покликана механізація і спецтехніка.

Однак комунальні підприємства Івано-Франківська гостро відчувають не лише нестачу працівників, але й так необхідної їм спецтехніки. І мова не тільки про спеціалізовані машини та механізми, а навіть про банальну відсутність транспорту для довезення робітників на об’єкти. Торік у жовтні міська рада ухвалила «Програму розвитку житлово-комунальної сфери на 2018-2022 роки», якою, зокрема, передбачена і закупівля спецтехніки. Однак уже зараз зрозуміло, що через проблеми з фінансуванням повністю виконати усе заплановане, на жаль, не вдасться, пише Західний кур'єр.

Певний поступ у придбанні спецтехніки для комунальних підприємств міста, за словами директора Департаменту житлової, комунальної політики та благоустрою Михайла Смушака, розпочався з 2016 року. В основному фінансування відбувається через галузевий департамент та внески до статутного капіталу суб’єктів господарювання. Закуповують комунальним підприємствам як нову, так і вживану техніку. Зокрема, у 2016 році закупили вживані дорожню фрезу, порoхотяг і причіпну вакуумно-прибиральну машину, асфальтоукладач та 8-тонний коток, а також нові комбіновані піскорозкидач-самоскид та піскорозкидач-поливальну машини, два трактори «Беларус» (один з фронтальним навантажувачем, а другий – з відвалом і щіткою) та екскаватор-навантажувач. При плані 22 347,10 тис грн закупівлю техніки тоді профінансували на 21 016,90 тис. грн.

Наступного року при плані 11 111,29 тис. грн закупівлю спецтехніки профінансували на 10 895,19 тис. грн і ще 6285,29 тис. грн становили внески до статутного капіталу. Тож у 2017 році для «Муніципальної дорожньої компанії» вдалося придбати три трактори «Беларус», самоскидний причіп, навісне обладнання – дорожню щітку та передній відвал для снігу, а КП «Міськсвітло» – бурильно-кранову установку. За внески до статутного фонду МДК придбала асфальтну фрезу та гідролінію для екскаватора «JBC», ще один трактор «Беларус» і малогабаритний багатофункційний трактор «Avant» з навісними обладнаннями та обладнання для приготування сольового розчину. «Міська ритуальна служба» придбала автобус супроводу, а «Муніципальна управляюча компанія» – автомобіль для потреб аварійної служби та тракторний причіп.

У 2018 році коштів на придбання спецтехніки запланували більше, але знову не все вдалося профінансувати. При плані на рік у 14 694,5 тис. грн профінансували 14 575,75 тис. грн. З них 975 тис. – на придбання автомобілів для потреб аварійної служби МІУК і 1 406,25 тис. грн – на придбання котків для МДК. А 12 194,5 тис. грн внесків до статутного капіталу передбачили на придбання двох дорожніх комбінованих машин-солерозкидачів для МДК. Запланували придбати у лізинг КП «Полігон» бульдозер, грейдер та автобус і профінансували на ці потреби 956,5 тис. грн. Ще 550 тис. грн профінансували на закупівлю сміттєвоза-самоскида та 1295 тис. грн на придбання екскаватора для «Міської ритуальної служби».

Цьогоріч план видатків профільного департаменту на придбання комунальної спецтехніки становить 9 258,70 тис. грн, з яких наразі профінансовано 7 058,70 тис. грн. Зокрема, 2 552,70 тис. грн профінансували на закупівлю спеціалізованих «автовишок» для обслуговування мереж зовнішнього освітлення і ще 2 560 тис. грн – на придбання спеціалізованої техніки та обладнання для новоствореного КП «Благоустрій» – багатофункційного мінітрактора-навантажувача «Avant» та основного посиленого ковша, підмітальної снігоприбиральної щітки, сніговідвалу, розкидувача піску та косарки до нього. Також заплановано, але не профінансовано 950 тис. грн на придбання цьому підприємству автофургона. Щодо внесків до статутного капіталу комунальних підприємств, то із запланованих 3196 тис. грн наразі профінансовано 1946 тис. грн. З них 449 тис. – на придбання бітумізаторів та 1448 тис. грн – на придбання дорожнього котка для МДК. А ось один мільйон грн для придбання спецтехніки і бітумізатора КП «Благоустрій» наразі залишається не профінансованим.

«Ситуація з придбанням спецтехніки для комунальних підприємств однозначно покращилася, але це лише 10% від потреби. І наступного року, на жаль, нам нема на що особливо розраховувати. Хоча потреба у техніці є величезна», – констатує М.Смушак.

За його словами, лише «Муніципальній дорожній компанії» необхідно як мінімум ще 5-6 порохотягів для прибирання доріг і стільки ж для прибирання тротуарів. Дуже важливо, щоб це була так звана всесезонна техніка. Також необхідно закупити асфальтоукладач для тротуарів. Є потреба в установці, яка б могла виробляти малі партії асфальту для ямкового ремонту доріг і відновлення дорожнього покриття після розкопок взимку. Нема у підприємства і транспорту, який би міг доставляти великогабаритну та великовагову техніку, ті ж дорожні фрези, асфальтоукладачі чи котки, а також бригади ремонтників безпосередньо на об’єкти.

Аналогічні проблеми і у новоствореного КП «Благоустрій», на поточне обслуговування якому передали чимало об’єктів – скверів, прибудинкових територій і міжбудинкових проїздів, дамб річок та інші зелені зони, що розташовані у різних районах міста. Наразі ж підприємству передали один вживаний трактор з КП МДК і придбали багатофункційний мінітрактор «Avant».

«Цього дуже мало. КП «Благоустрій» необхідно до 10 одиниць техніки, порохотягів та інших механізмів для прибирання і поточного ремонту, для обрізки і видалення дерев, дві машини на 6-8 місць для довезення бригад на об’єкти, які розкидані по всьому місту», – наголошує М. Смушак.

Комунальному підприємству «Центр розвитку міста та рекреації», яке обслуговує парки, сквери та озера, теж потрібен транспорт для працівників, ще зо два сучасні трактори для прибирання територій і техніка для очищення озер. «Міській ритуальній службі» планували придбати пасажирський автобус, бо територія міського кладовища і відстань до проведення нових поховань збільшується. Відвідувачам могил рідних і близьких доводиться долати шість кілометрів, а не всім, особливо літнім людям, це під силу. Також потрібна техніка для прибирання, очищення алей від снігу. КП «Полігон» потрібен грейдер, трактор і автобус для робітників, які передбачені у плані закупівлі.

Чимало нової спецтехніки потребують і два найбільші комунальні підприємства «Теплокомуненерго» та «Водоекотехпром». Найперше йдеться про великотонажні крани та екскаватори і автомобілі для аварійних бригад. У «Теплокомуненерго» з цим взагалі біда. «Водоекотех¬прому» трохи вдалося оновити спецтехніку за грантові кошти, але потреба набагато більша. За словами його генерального директора Романа Кімачука, підприємству необхідні 15 аварійно-вахтових машин, три самоскиди вантажопідйомністю 8-12 тонн, 20-тонна вантажівка, 10-тонний кран, по кілька каналопромивальних та асенізаційних машин, грейферний екскаватор на очисні споруди, а також механізми для монтажу кілець колодязів та люків і коток для асфальтування розкопок.

Наразі в Івано-Франківську функціонують 10 комунальних підприємств, підпорядкованих галузевому департаменту. Як уже зазначалось, торік у жовтні Івано-Франківська міська рада ухвалила «Програму розвитку житлово-комунальної сфери на 2018-2022 роки». Вона сформована як комплекс взаємозв’язаних та узгоджених заходів, що мають адресне спрямування з визначенням відповідальних виконавців, термінів реалізації, джерел та обсягів фінансування. Згідно з програмою, за п’ять років у житлово-комунальну сферу планували вкласти понад 434 мільйони гривень. Основним джерелом фінансування програми передбачено міський бюджет, але в межах бюджетних призначень. Передбачене програмою і фінансування придбання спецтехніки для комунальних підприємств. Передбачене, але чи буде профінансоване в повному обсязі? Якщо уже зараз план «відстає» від заходів програми, а фінансування – від плану. Час покаже.