На Івано-Франківщині зросла заборгованість із виплати заробітної плати


В порівнянні із початком року заборгованість із виплати заробітної плати працівникам області зросла.

Так, заборгованість по заробітній платі станом на 01.10.2016 року складає 5,1 млн.грн., тоді як 01.01.2016 року становила 4,2 млн.грн.

В тому числі:

  • заборгованість підприємств-банкрутів: 4,4 млн.грн. – 3,3 млн.грн. на початку року;
  • підприємства, що призупинили свою діяльність у попередніх роках залишилась без змін: 0,5 млн.грн;
  • економічно активні підприємства, які у 2015 році не здійснювали господарську діяльність: 0,2 млн.грн. – 0,4 млн.грн. на початку року.

«Усі підприємства-боржники знаходяться на контролі Управління Держпраці. Ми проводимо активну роботу щодо роз’яснення керівникам підприємств про недопустимість заборгованості із заробітної плати, вимагаємо усунення порушень та погоджуємо графіки погашення заборгованості із заробітної плати», - зазначає начальник Управління Держпраці в Івано-Франківській області Ігор Росипайло.

Продовжує зростати заборгованість працівникам на єдиному економічно активному підприємстві державної форми власності ДП "Карпатське підприємство геодезії, картографії та кадастру", станом на 01.11.2016 року борг з оплати праці становить 219,5 тис.грн. Управлінням Держпраці в Івано-Франківській області проведено планову перевірку в вересні 2016 року. За результатами перевірки було внесено припис керівнику підприємства на усунення порушень, який знаходиться на контролі Управління Держпраці. За допущені порушення керівник підприємства притягнутий до адміністративної відповідальності

Серед підприємств-банкрутів найбільше заборговано працівникам ПАТ "Пресмаш" – 3447,1 тис.грн., що складає 78,4 відсотків загального боргу підприємств цього кола або майже 70 відсотків загального боргу. Управлінням Держпраці в Івано-Франківській області в 2016 році в ПАТ "Пресмаш" проведено 3 перевірки з питань дотримання вимог законодавства про працю. Матеріали планової та позапланової перевірок було направлено в правоохоронні органи для вжиття відповідних заходів.

«Цього року викликало занепокоєння виникнення заборгованості із заробітної плати в органах державної виконавчої влади в зв’язку з незабезпеченням повного фінансування після введення в дію нового Закону України "Про державну службу», - розповідає чиновник.

Напруженою є ситуація з дотаціями для сільських рад, що не ввійшли до ОТГ.

«Ми мали непоодинокі випадки не виплати заробітної плати працівникам сільських рад, - продовжив начальник Управління Держпраці - Так, було проведено перевірку в Акрешорській сільській раді Косівського району, за зверненням працівників щодо порушення строків виплати заробітної плати. Станом на 22.08.2016 року заборгованість із виплати заробітної плати становила 27996,8 гривень. Причиною виникнення такої заборгованості стало не надання дотацій у відповідні періоди. За оперативними даними заборгованість із виплати заробітної плати в органах державної виконавчої влади станом на 01.11.2016 року погашена»