В Україні оприлюднять щоденник комуністки, яка відступилася від цієї ідеології через Голодомор


Незважаючи на велику кількiсть виданoї лiтератури на тему Голoдомору 1932-33 років, ще є дуже вeликий масив нeопрацьованих докумeнтів.

Про це в інтерв’ю Гал-інфо розпoвів істoрик, зaступник директора Галузевого держaвного архіву СБУ Володимир Бірчак.

Отож, за його словами, великий масив інформації щодо Голодомору в Україні ще не опрацьований.
«Для дослідників є ще багато роботи з виявлення та опрацювання цих документів. Минулого року ми спільно з Центром досліджень визвольного руху та Українським інститутом національної пам’яті долучилися до проекту «Люди правди».
Цей проект про людей, які розповідали про Голодомор 1932-33 років в Україні. Зокрема, у нас зберігається справа батька та сина Боканів. Це фотографи періоду Голодомору, які були засуджені за те, що фотографували пперебіг Голодомору та його наслідки. Також є справа вчительки з Харкова Олександри Радченко, яка вела щоденник під час Голодомору, і за що була засуджена. Справи Білоуса та Заволоки, які були колгоспними працівниками та вели свої щоденники в той час», – розповів Володимир Бірчак.
Він також додав, що дослідникам вдалося відшукати справу, яку хочуть оприлюднити до роковинГолодомору цього року.
«Нам вдалося відшукати справу космополітки, переконаної комуністки Дороти Федербуш. Вона мешкала в Харкові. Була активною комуністкою, але коли почався Голодомор 1932-33 років, жінка переосмислила своє ставлення до цієї політичної сили та її ідеології. Також вела свій щоденник. Нам вдалося відшукати її справу у Харкові. Ми плануємо оприлюднити матеріали її справи та щоденник», – сказав Володимир Бірчак.