Музей визвольної боротьби отримав новий експонат - нагороду УПА


Ольга Гладковська-Форділь передала Івано-Франківському обласному музею визвольної боротьби ім. С. Бандери Золотий Хрест Бойової Заслуги 1 класу.

Ним 25 липня 1950 р. наказом ГВШ УПА був відзначений її батько — Михайло Гладковський -"Дуб". Про це йдеться на сторінці музею.

Ольга Форділь отримала дану нагороду 13 жовтня 2017 р. від імені Координаційної ради з вшанування пам'яті нагороджених Лицарів ОУН і УПА у смт. Верховина, Івано-Франківської області.

Нагороду, можна буде побачити в оновленому експозиційному залі музею, присвяченому історії УПА.

Довідково: Гладковський Михайло Йосипович 1910 р.н, походив з с. Яблунів, Галицького району, Івано-Франківської області. Був кущовим провідником ОУН (1944—1946). Загинув під час облави 23 грудня 1946 р. в с. Кукільники, Галицького району. Ось як про це згадує його дочка Ольга: "Батько, коли мою маму (прим. мама - Софія Гладковська, 1916 р.н.) арештували дуже хотів її врятувати і йшов в сусіднє село Кукільники до друзів, щоб договоритись, щоб вони могли допомогти вирватись мамі з тюрми. Друзі зрадили і тато попав в облаву. Тата поранили і коли батько побачив, відчув, що він не зможе вже рухатись, він себе застрелив. Тоді москалі взяли батька, прив'язали до кінського хвоста і тягли його до нашого села до Ябленова з Кукільник. Кинули на колгоспне подвір'я, а після цього конем потягнули його в Більшівці. Мама сиділа в тюрмі. Там його кинули перед тюрмою, вивели, щоб мама дивилась..."

Читайте нас в FacebookTelegram, та Instagram. Завжди цікаві новини!