Прикарпатці вважають крадіжку курки більшим злочином, ніж злочин на виборах, – Іван Маруняк


Сьогодні в Івано-Франківську за участі представників "Опори" обговорили проміжні результати розслідувань злочинів проти виборчих прав громадян на чергових місцевих виборах 2015 року.

Окрім представників ГМ “ОПОРА”, до обговорення долучилися представники влади, громадські діячі, представники поліції, пише Галицький кореспондент.

Ольга Коцюруба, юрист громадської мережі “ОПОРА” зазначила, що багато злочинів, які були зафіксовані, поки що не могли бути розглянуті в повній мірі.

“Ми є моніторинговою організацією, яка фіксує велику кількість порушень на виборах. Завжди є запитання, чим це все закінчилося, чи було притягнуто людей до відповідальності. Вирішили довідатися скільки було відкрито розслідувань, скільки з них було доведено до суду. Не тільки для того, щоб покритикувати судову систему, а для того, щоб визначити причини.”

Юрист розповіла також про кількість розслідувань в Україні: на президентських виборах 2014 року було відкрито 150 розслідувань, на парламентських – 349. Найбільше справ відкрито на місцевих виборах у 2015 році – 422 розслідування.

Найчастіші порушення – фальсифікація результатів виборів, а також неправомірна видача виборних бюлетенів.

Якщо ж говорити про результати розслідувань, з 349 розслідувань на парламентських виборах 2014 року, засуджено було лише 14 осіб. На місцевих виборах 2015 року з 422 розслідувань засуджено – 69.

Проблеми з встановленням факту злочину полягають зокрема у тому, що злочини часто не фіксують належним чином, тому це не можна використати, як докази – є такі дві справи. Існує також проблема з документуванням злочинів у селах – навіть, якщо людина бачила факт правопорушення і бачила, хто це зробив – вона не вважає це злочином.

Якщо про крадіжку курки вони точно розкажуть поліції , то голосування за іншу особу вони порушенням не вважають.

“Крадіжку курки вважають більшим злочином”, – з усмішкою констатували Іван Маруняк, представник ГМ “ОПОРА”.

“Якщо праву кандидата перешкоджали, але це не був обман, то і складу злочину не має, то впровадження закривається і відповідальності не має”, – розповіла Маруняк.

Івано-Франківська область показала найменші результати відкритих впроваджень на виборах. Розпочато лише одну справу і передано її до суду. Найбільша кількість зафіксована у Чернігівській області – 45 справ.

Організатори, також зазначили, що згодом проведуть конференцію в Києві, на якій підіб`ють підсумки і обговорять усі наявні проблеми. Вважають, важливо говорити потрібно не лише про наявні проблеми, а й про шляхи вдосконалення виборчої системи в Україні.