Три роки після Майдану: Порошенко повторює долю гетьмана Виговського?


Сьогодні, 21 листопада вся Україна відзначає День гідності та свободи. Минуло вже три роки від початку революції гідності.

Кожен для себе визначає чи за цей час в нашій державі відбулися зміни за які стояв Майдан, адже в будь-якій революції найголовнішими є наслідки. Варто зауважити, що за цей час багато українців розчарувалися і зневірилися в результатах революції. Війна на сході, важка соціально-економічна ситуація. Здавалося б гірше вже нікуди і ми переживаємо найтяжчий період в історії

Та історія циклічна і має звичку повторюватись. Тож кореспондент Бліц-Інфо пошукав історичні паралелі між минулим та сучасним і поцікавився у знавців історії, чи не нагадує їм сьогоднішня ситуація в Україні події минулого.

На думку історика, професора Прикарпатського університету Сергія Адамовича, можна сміливо провести паралелі між сьогоденням і часом правління гетьмана Івана Виговського.

"Іван Виговський потрапив до оточення Богдана Хмельницького після полону. Тобто він був на боці поляків, потрапив до татар, а потім Хмельницький його викупив і прийняв до себе через його здібності. Потім Виговського призначають генеральним писарем. А вже після смерті Богдана Хмельницького він домагається, щоб його переобрали замість Юрія Хмельницького. Проте польсько-шляхетське виховання дає про себе знати. Гетьман не може підтримувати козацьку голоту, адже є вихідцем зі шляхти, тому єдиним виходом обирає орієнтацію на Польщу", - розповіда науковець.

Історик розповідає, що Виговський хотів побудувати українську державу за зразком Польщі, де замість шляхти мала б бути козацька старшина.

"Потім з’являються "зелені чоловічки" у вигляді Барабаша і Мартина Пушкаря, які організовують в Полтаві повстання. Виговський жорстоко придушує його завдяки татарам і козакам. Опісля підписує Гадяцьку унію і Україна входить до складу Речі Посполитої як Руське князівство на рівних правах з Польщею і Великим князівством Литовським", - згадує історичні перипетії того часу Сергій Адамович.

Проте після цих подій Іван Виговський вже не контролює ситуацію всередині країни, тож козаки його зміщають та відправляють у вигнання.

"Тепер переводимо цю історичну ситуацію на третю річницю революції. Пушкар і Барабаш - це теперішні Захарченко і Плотницький, Гадяцька унія - це асоціація з Євросоюзом. Ситуація в країні напружена, тож легко можна спрогнозувати аналогічну ситуацію: Опоблок з Тимошенко домагаються перевиборів, в результаті яких Порошенка, який представляє верхівку суспільства, усувають від влади. Аналогія циклічності історії абсолютно напрошується. І якщо все буде розвиватись у цьому ж напрямку, то Опоблок має виграти вибори і усунути Порошенка та далі продовжувати дружити з Росією", - прогнозує історик.

Професор вважає, що у Виговського з Порошенком багато спільного. Зокрема обидва вони заможні, Виговський був вхожий до польського короля, дружив зі Швецією. Масштаб звичайно не такий як в Порошенка, каже історик, але і заробітки в гетьмана були не такі як у президента. Окрім того, Виговський відразу почав повертати до влади стару старшинську пропольську знать, те ж саме робив за цей час і Порошенко. Єдине, жартує Адамович, що в нашого президента немає перемоги під Конотопом.

"Опоблок уже відчуває свою силу і ми йдемо до того, що не зовнішня, а внутрішня ситуація змусить Порошенка піти. І потім всі будуть думати його правління було хорошим чи поганим. Протягом цих трох років у нас була унікальна можливість щось змінити, коли нас підтримувала Європа і США. Проте зараз коли влада в сусідніх країнах міняється, згадайте тільки хто переміг на виборах в Болгарії, Молдові, важко прогнозувати чим це все закінчиться", - підсумував Сергій Адамович.