Від початку року франківці сплатили майже 61 млн. грн. військового збору


За десять місяців 2016 року платники податків Івано-Франківська сплатили до державного бюджету 60,48 млн. грн. військового збору.

Як зазначила завідувач сектору адміністрування податку на доходи фізичних осіб та податків з громадян Оксана  Петришин, це на  8,7 млн. грн., або майже на 17 відсотків більше, ніж очікувалося. При цьому істотно перевищено рівень минулого року – на 13,27 млн. грн., або на 28,1 відсотків. Зокрема, за жовтень цього року надходження військового збору склали 5,9 млн. грн., що на  0,6 млн. грн. або на 11 відсотків більше, ніж у жовтні минулого року.

Серед основних чинників позитивної динаміки сплати військового збору – зростання мінімальної заробітної плати, результати заходів, спрямованих на боротьбу з виплатою заробітних плат в конвертах та легалізація найманих працівників, адже, військовий збір сплачується з легальних доходів, – підкреслила Оксана Петришин.

Нагадаємо, що ставка військового збору становить 1,5% від об’єкта оподаткування. Його платниками є фізичні особи-резиденти, які отримують доходи як в Україні, так і за її межами, фізичні особи-нерезиденти, які отримують доходи в Україні, а також податкові агенти.

Для резидента об’єктом оподаткування збором є загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід; доходи з джерела їх походження в Україні, які оподатковуються під час їх нарахування (виплати, надання); іноземні доходи, отримані з джерел за межами України.

Об’єктом оподаткування нерезидента є загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід з джерела його походження в Україні; доходи з джерела їх походження в Україні, які оподатковуються під час їх нарахування (виплати, надання).