В Галицькому центрі реабілітації диких тварин розповіли, яких збитків їм завдала негода


Сильний снігопад пошкодив загони для тварин в Центрі реабілітації звірів.

Птахів зловили, ніхто не постраждав

На околиці містечка Галич (Івано-Франківщина) кипить робота. Співробітники Центру реабілітації диких тварин, який розташовується тут на кількох гектарах лісу, намагаються привести в порядок два пташиних вольєра, які пошкодив снігопад, що лютував днями в регіоні. Шапки мокрого снігу відразу проломили міцну сітку і з легкістю погнули металеві опори клітин. На щастя, ніхто з десятка птахів, що живуть у вольєрах не постраждав. Але відчувши волю, пернаті кинулися в розсипну, пише "КП" в Україні".

"Всіх втікачів спіймали наші працівники. Ці птахи не вижили б в умовах дикої природи, так як привчені до людини. Снігопад також пошкодив огорожу загороди для парнокопитних. Зараз трохи потеплішало, і ми наводимо в порядок зруйнованих будівлях. А вже навесні плануємо будівництво нового і великого вольєра для водоплавних птахів, з водоспадом і спеціальним джерелом", -  розповів науковий співробітник Центру реабілітації диких тварин Галицького національного природного парку Володимир Бучко. 

Вовка випустили на волю в Карпатах

Зараз на території центру проживають близько 200 тварин. Всі вони раніше потрапили в біду, а співробітники установи їх виходили. Але ці звірі вже не можуть самостійно вижити в природі без допомоги людини.

Умови звірячого життя в Центрі реабілітації максимально наближені до диких, лише трохи поліпшені. Тварини мешкають в просторих вольєрах або загонах, знаходяться під наглядом ветеринарів, вчасно харчуються, та все делікатесами. Чим не санаторій?

- Але все ж я уточню, що наш центр - не зоопарк, і ми не намагаємося зібрати якусь колекцію тварин, більш того, при можливості відпускаємо звірів і птахів на свободу, але тільки тих, які пристосовані до умов життя в дикій природі, - розповів Володимир Бучко. - Ось наприклад, недавня історія. З Рівненського зоопарку нам привезли вовка. Виявилося, що раніше місцеві активісти відібрали хижака у браконьєрів. Він був худий, виснажений, з купою болячок. Ми його виходили, вигодували трохи. І тут почалися проблеми.

Активісти клятвено запевнили співробітників Центру в тому, що вовк ручний. Однак, коли його випустили у вольєр до вовчиці Петри, яка давно живе в установі, він почав її кусати, намагався зробити підкоп, поводився абсолютно не так, як ручний звір.

-Тоді ми вивезли його на високогір'ї Карпат і відпустили, адже дикому звіру треба жити на свободі, - кажуть співробітники Центру реабілітації диких тварин.

А ось вовчиця Петра назавжди залишиться в Центрі, адже виросла серед людей і в дикій природі не виживе. Цей звір ручний, людей не боїться. Якщо знаходиться в хорошому настрої, може підійти до людини, потикатися носом в руки, навіть взяти їжу. Співробітники центру кажуть, що Петра ще щеням потрапила в клітку десь на Рівненщині. Для своєї забави тримав її бізнесмен. Але екологам вдалося врятувати вовченя, якого передали на піклування Центру реабілітації. Ось так вовчиці пощастило знайти новий будинок і люблячих опікунів.