5 порад, які допоможуть швидко запам’ятовувати інформацію


Вірите ви чи ні, але наш мозок справді має необмежені можливості, коли потрібно щось згадати.

Тобто якщо ви запам’ятовували інформацію за допомогою спеціальних методик, вона може зберігатися в довгостроковій пам’яті необмежений час. Існують різні способи, які допомагають швидко і надовго запам’ятовувати інформацію. Нижче приведені найефективніші з них, пише сайт Цікаво знати.

Повторення

Це найбільш популярний метод, проте важливо правильно його використовувати. Процес повторення працює тому, що ви починаєте передавати інформацію з короткочасної пам’яті (яка має обмежену ємність та тривалість запам’ятовування) у довготривалу, де може зберігатись багато інформації необмежену кількість часу. Зазвичай люди, щоб запам’ятати, пишуть це знову і знову. Однак більш ефективним є метод повторювання вголос. Можна навіть повторювати щось перед дзеркалом, неначе навчаючи самого себе.

Інформація може зберігатися в довготривалій пам’яті лише тоді, коли вона оброблена досить «глибоко», а просте написання – дуже лінійний спосіб запам’ятовування, який створює лише один шлях до запам’ятовування. Але коли ви поєднуєте написання із промовлянням інформації вголос, ви формуєте ще один шлях до думки, яку хочете запам’ятати.

Пояснюючи щось для себе, ви ніби цементуєте інформацію у вашій семантичній пам’яті (використовується мозком, щоб зрозуміти сенс сказаного). Промовляючи щось вголос, ви допомагаєте зберегти інформацію у відділі прослуханої інформації. Чим більше буде додаткових шляхів запам’ятовування, тим легше буде потім згадати щось важливе.

Мнемоніка

Мнемоніка – це неймовірний спосіб запам’ятовування інформації. За допомогою цього методу ви можете ефективно тримати в пам’яті велику кількість необхідних даних. Таке запам’ятовування ґрунтується на принципі утворення певних асоціацій.

Приведемо найбільш поширений приклад. Вам потрібно запам’ятати, які з місяців у році мають 31 день. Зробити це можна за допомогою кісточок пальців, де кожна кісточка буде відповідати місяцю з 31 днем.

Подібну техніку можна застосувати до будь-якої інформації – просто кодуєте її, запам’ятовуєте послідовність дій та закріплюєте в пам’яті.

Метод локусів

Метод, який був відкритий ще древніми греками та римлянами, чудово підійде для візуального навчання, оскільки передбачає використання вашої уяви та просторової пам’яті. Як же працює він працює? Уявляєте знайому вам кімнату чи вулицю, і закріплюєте за кожним об’єктом певну інформацію.

Коли вам треба щось згадати, варто лише уявити цей простір, побачити об’єкти, які пов’язані з інформацією, та згадати її. Ця концепція була вдало використана у книзі про Шерлока Холмса, де один з героїв використовував власні «чертоги розуму». Якщо у вас яскрава уява (ви митець чи артист), цей спосіб саме для вас.

Дрібнення інформації

Це процес подрібнення великих шматків інформації на кілька маленьких шматочків, а потім запам’ятовування цих відрізків (але воно повинно бути поступовим, не все одразу). У вас є велика кількість інформації для запам’ятовування, що робити? Просто розбийте її на частини та запам’ятайте кожну окремо.

У чому секрет? Подібний метод працює тому, що короткострокова пам’ять може вмістити лише 5-6 невеликих речень. Якщо інформації багато, то запам’ятати все не вдасться, а процес запам’ятовування буде складним. Тому розбийте текст на невеликі шматки і вчіть їх поступово – так буде значно легше.

Мапа пам’яті

Процес запам’ятовування виглядає наступним чином. Ви обираєте центральну думку, яку треба запам’ятати. Уявляєте її в середині, а навколо неї у вигляді діаграми будуєте різні ідеї, слова та інші елементи, які відображають сутність цього слова.

Завжди легше сприймається інформація, що подана у форматі візуального малюнку, замість тисячі складних слів. Крім того, така мапа допоможе трансформувати цей малюнок в необхідні слова, коли потрібно буде щось сказати, чи написати.