П'яному море по коліна: Чому франківських водіїв не лякають великі штрафи


З липня в Україні вступили в дію нові штрафи за водіння в стані алкогольного, наркотичного або іншого сп'яніння.

Тож вже майже чотири місяці за п'яну їзду франківські водії платять набагато вищу ціну - як мінімум штраф у розмірі 10 тисяч 200 грн і позбавленням водійських прав на рік. За повторні порушення передбачені ще строгіші покарання: 20 400 грн і 40 800 грн за другу й третю спробу сісти п'яним за кермо. При цьому права відбирають на 3 роки і на 10 років відповідно.

Та схоже, великі штрафи та перспектива залишитись без прав франківців не лякає. Принаймні про це свідчить кількість складених протоколів патрульною поліцією за цей період. Їх понад чотири сотні. Майже таку ж кількість - 426 протоколів - за цією ж статтею патрульні виписали за чотири місяці до введення нових штрафів.  Втім, у патрульній поліції кажуть, що порівнювати статистичні дані ще рано, адже минуло доволі мало часу і значна частина цих протоколів ще не дійшла до суду. Водночас визнають, що водіння у нетверезому стані є однією з найбільших проблем безпеки на українських дорогах.

"Всі ми ніби розуміємо, що нетверезий водій - це велика загроза для учасників дорожнього руху. Але покоління, що виросло у 70-80 роках, бо зазвичай це саме такі водії, не бачить проблеми в тому, щоб поїхати в магазин після чарки-другої за ще однією пляшкою. Це велика проблема насправді, бо вона вже стала звичною нормою поведінки. Оточуючі не бачать нічого страшного в тому, що водій після чарки сідає за кермо і навіть не бояться сісти поряд з ним, не кажучи вже про те, щоб його зупинити", - зазначає заступник начальника патрульної поліції Івано-Франківська Олег Сердюк.

Слова Сердюка підтверджують і останні складені патрульними протоколи. До прикладу, напередодні нетверезий водій попався п'яним за дві години двічі. Посеред ночі на Вовчинецькій патрульні помітили мікроавтобус, який рухався без увімкненого ближнього світла фар. Чоловік за кермом мав явні ознаки алкогольного сп'яніння, алкотестер показав 1,30 проміле алкоголю в його крові, тож патрульні склали адмінпротокол. Водій з пасажирами запевнили, що додому їм недалеко й вони підуть пішки, а авто залишать. Патрульні не заперечували, бо бус стояв без порушень ПДР, тож авто не евакуйовували. Та через дві години копи побачили, як їм назустріч їде той самий мікроавтобус, а за кермом - той самий водій. Чоловік обурився, що його знову зупинили, бо йому, мовляв, додому 300 метрів залишилося. На цей раз рівень алкоголю у крові водія був ще більшим - він перевищував допустиму норму майже у 10 разів. Тож на нього склали ще один адмінпротокол за ст. 130 КУпАП (керування у стані алкогольного сп'яніння). Тепер водій, що полінувався пройти кількасот метрів додому, буде ходити пішки три роки - саме на стільки його можуть позбавити водійських прав. 

Треба зауважити, позбавлення прав відбувається не одразу на місці, а після рішення суду. На час поки відбудеться судове засідання, водій отримує тимчасовий дозвіл на право водіння, що діє до трьох місяців. Тож значна частина водіїв, що попалися нетверезими за кермом досі мають право їздити. Водночас, є й такі, що оскаржують протоколи. Дехто ж намагається викрутитись на місці. Наприклад, нещодавно п'яний як чіп водій звинуватив патрульних у крадіжці документів та мільйона доларів. Мовляв, ті вигадують, що він п'яний, бо вкрали з його автівки мільйон стодоларовими купюрами. 

Кандидат психологічних наук, доцент кафедри Соціальної психології Прикарпатського університету Оксана Лютак вважає, що причина їзди у нетверезому стані ховається дещо глибше, аніж здається на перший погляд.

"Середньоєвропейський показник вживання алкоголю на душу населення - 12,2 л. на рік. Але там малий відсоток тих, хто вживає саме горілчані вироби. Водночас, українці - серед лідерів за кількість спожитого важкого алкоголю. І така алкоголізація населення вже триває не перше десятиліття та перетворилось на традицію - вживати будь-коли з приводу і без нього. А складна ситуація в країні, відповідно і стрес це ще більше поглиблюють її, бо видається, що найлегший спосіб вирішити проблеми - це випити і забути. Це передається від батька й до сина, від матері до доньки. Дітей вчать вважати нормальним вживання алкоголю. Батьки п'ють самі і дуже часто дають спробувати дітям, бо ж свято. Хоча дитині вживати алкоголь за законом ще не можна. Таким чином батьки вчать дітей порушувати правила, переступати закон. І це також стає нормою. Тобто, вже видається, що легше порушити, заплатити штраф, але зробити як хочеться, а не дотримуватись закону", - зазначає психолог.

Окрім того Оксана Лютак наголошує, що в Україні на рівні держави немає культури дбати за свої здоров'я. Тому люди не думають, до чого може привести любов до оковитої загалом. І водночас, немає відповідальності за життя та здоров'я іншої людини. 

"Ми зараз взагалі маємо дуже велике знецінення вартості людського життя. Може, це частково пов'язано з війною, може - й з іншими, суспільними причинами. Ніби у конституціях всіх країн світу вартість людського життя поставлена в пріорітет. Ніби всі знають, що п'яним за кермом можна когось покалічити чи навіть вбити, але тим не менш, продовжують це робити. Людське життя перестало цінуватись як таке. Це дуже безвідповідальне ставлення, що має вже не індивідуальний рівень, а всезагальний", - впевнена кандидат психологічних наук.

На думку Лютак, великі штрафи та позбавлення прав з часом дадуть свій результат, але серед тих водіїв, які п'ють нечасто, ситуативно. Але загалом це ситуацію у найближчі роки не змінить.

До теми: Невгамовний таксист-наркоман втретє попався франківським патрульним

Стало відомо у якій службі працював таксист, що їздив під «кайфом»

Копи і еліта: Як відомі та багаті прикарпатці реагують на зустріч з новою поліцією

Франківські патрульні затримали "Буру", який гасав по місту під "кайфом"

Франківські поліцейські склали протокол на пасажира, який захищав п'яного водія