"Халява" закінчилася: Прикарпатцям доведеться платити за супутникові канали


З січня 2020 року прикарпатцям доведеться платити за перегляд супутникових каналів.

Чому за телебачення потрібно буде платити, як це відбуватиметься і для чого потрібні такі зміни, в розмові з кореспонденткою Бліц-Інфо розповів медіаексперт Ігор Маслов.

Як відомо, в 2018 році в Україні відключили аналогове телебачення за винятком місцевого мовлення і прикордонних з Росією областей. За словами Ігоря Маслова, це був перший етап переходу на європейський варіант мовлення.

«Ми перейшли на ефірне мовлення в цифрі - Т2. Воно було, є і буде безкоштовним, як і у всіх європейських країнах. Все інше телебачення: кабельне, IPTV, OTT та супутникове переходить на платну форму. Кабельне та IPTV і раніше були за оплату, а зараз ми підійшли до того, що буде кодуватися супутник», - пояснює Маслов.

Медіаесперт каже, що кодування супутникового сигналу має декілька етапів:

Перший – це кодування потокуцифрових каналів, які надходять на будь-яку вежу і потім транслюються в Т2 безкоштовно. До цього часу цей потік був безкоштовним і всі, хто має супутникову тарілку могли знімати його з супутника дивитися самому, чи пускати в мережу. Тепер «Зеонбуд» закодував свій потік, який надходить на вежі. Тепер його не можна дивитися просто так. Тільки спеціальне обладнання, яке стоїть на вежі його приймає, розкодовує і безкоштовно роздає людям.  

Другий етап розпочнеться в листопаді – це почергове кодування українських каналів на супутнику, щоб люди зрозуміли, що процес невідворотний. Канали на деякий період часу будуть кодувати сигнал. Люди побачать, що у них пропав 1+1, Інтер, 5 канал, Прямий, СТБ і будуть визначатися чи платити за супутник, чи шукати інші варіанти.

Третій етап - кодування каналів основних медіа груп. Із 20 січня 2020 року приймати ці канали можна буде тільки через спеціальний тюнер. Він буде розкодувати канали. Тарілка залишається та сама, тільки треба буде докупити тюнер. З ним можна буде дивитися і платні і безкоштовні канали. Без тюнера можна буде дивитись тільки безкоштовні канали: 112, News1, Галичина, Суспільне, UA1, UA Культура, музичні канали, розважальні. Втім, з часом і їх можуть закодувати. Наразі ціна на тюнер ще не відома.

«Це не є українське ноу-хау. У всьому світі безкоштовним є виключно ефірне телебачення. Все інше - тільки на комерційній основі. В нас це буде певний соціальний експеримент. Адже щоб дивитися канали, треба буде заплатити гроші і виникає питання чи люди готові будуть платити», - розмірковує Маслов.

Медіаексперт зауважує, що кодування вплине і на кабельних провайдерів, адже з нового року підніметься ціна на трансляцію і для них. Відповідно очікується підняття цін для абонентів. Кожен провайдер, сам визначить ціни, але подорожчання буде відчуватися.

«Ми до цього йшли довго. Першим етапом було відключення аналогового. Потім, приблизно рік готувалися, щоб перейти на систему платного телебачення. Ми напевне були єдиною країною, де можна було на базарі купити супутникову тарілку, включити і дивитися. Такого більше ніде немає. Всюди принцип платного телебачення однаковий: купити тюнер і щомісячно оплачувати провайдеру за перегляд. Не заплатили – немає сигналу», - пояснює Маслов.

Окремо Ігор Маслов попереджає, щоб люди не думали, що розкодують канали за 100 грн і будуть дивитися. Адже ця система кодування дуже складна і не піддається розкодуванню.

«20 січня 2020 року ера безкоштовного телебачення закінчується. Ми все телебачення, окрім ефірного переводимо на платну форму. Це може змінити і сам ринок провайдерів. Хтось з людей вирішить, що кабельне буде вигідніше, або купить Т2. Інші будуть дивитися телебачення у смартфоні через ОТТ провайдерів, адже для цього потрібно тільки мобільний інтернет. Деякі провайдери самі зникнуть, бо стане не вигідно працювати», - підсумовує медіаексперт.

Читайте нас в FacebookTelegram, та Instagram. Завжди цікаві новини!