Олег Криштопа презентував франківцям “Ліхіє дев’яності” та книгу про Донбас до війни


У понеділок, 31 жовтня, в Івано-Франківську відбулася презентація книжки Олега Криштопи “Ліхіє дев’яності: Станіславський феномен”. Письменник і журналіст приготував книгу репортажів про Франківськ у 1990-х роках.

Книгу вже презентували на 23 Форумі видавців у Львові, там вона отримала позитивні відгуки, пише Репортер

Також автор презентував книгу “Україна: масштаб 1:1”, яка була видана ще до кривавих подій на Донбасі. Ця книга – спроба подивитися на Україну в найменших деталях. Криштопа об’їздив усі закутки країни, спілкувався з різними людьми, пропустив крізь себе усі історії. Більшість із них оповідають Донбас таким, яким він був ще до війни.

Дмитро Козак, редактор видавництва “Темпора” та модератор презентації, розповідає, що це четверта книга, яка видана у серії книжок про 90-ті роки. Раніше такі книги вийшли у Сумах, Ужгороді та Дніпрі.

“Книга відкриває очі теперішньому поколінню про владу тих років, про заснування медіа, про життя кримінальних авторитетів. Фішкою є те, що всі ті авторитети розмовляли українською мовою”, – додає Козак.

Мета кожної збірки, пояснює Козак, однакова – показати, як 90-ті роки минали у різних містах України. Про Станіславів вийшло 1000 примірників і їх можна придбати у місцевих книгарнях.

Видавець каже, що серію подібних книжок будуть продовжувати і зараз шукають авторів у Тернополі та Львові.

Сам Олег Криштопа розповідає, що дві книги зовсім різні. Говорить, що “Україна: масштаб 1:1” – перша спроба передати читачу все, що побачив у різних областях України.

“Я описував ментальність людей різних регіонів, описав, чи є різниця між сходом та заходом, – каже автор. – У другій книзі зосередився на одному місті і розповів про те, чим запам’ятались 90-ті і якими ці роки були для мене”.

Автор зазначає, що коли працював журналістом, то побачив багато тем, які залишились не розкритими. Саме тому вирішив описати ті події. Криштопа так добре знає Франківськ, що книгу вдалось написати за два тижні.

“Мені було досить легко писати про Франківськ. Я прожив тут найкращі роки свого життя, це моє рідне місто, мені було цікаво подивитись на Франківськ з іншої сторони. Хотілось показати сучасному читачу те, як жили у той час та що змінилось за ці роки”, – говорить автор.