Голова облради Олександр Сич про головні проблеми функціонування лісової галузі Прикарпаття


Голова Івано-Франківської обласної ради Олександр Сич напередодні виїздної сесії у програмі на місцевому телеканалі розповів про комплексну проблематику функціонування лісової галузі Прикарпаття.

У розмові Олександр Сич торкнувся таких питань, як зловживання в лісовій галузі і відсутність ефективного контролю з боку відповідальних органів, всихання смерекових лісів і відсутність державних програм та бюджетного фінансування, відсутність належної мережі лісових доріг та сучасної техніки і технології, доцільність глибинної переробки деревини на території області та розвиток місцевого малого і середнього бізнесу замість вивезення кругляка.

«Нам давно вже пора звикнути до того, що в світі себе комфортно почуває сильний і він диктує свою волю, а принцип демократії написаний для самозаспокоєння слабких. Тож поки ми не будемо сильними, нам диктуватимуть волю. Так само сьогодні, Європа кричить, чому ми заборонили згідно закону від 1 листопада 2015 року вивіз кругляка, бо вона хоче мати нас придатком. Це просто меркантильний бізнесовий господарський інтерес європейських країн – свої ліси зберігати, а наші ліси мати за сировину», - зазначив голова облради.

За словами Сича, обласна рада апелюватиме до кабміну, для того щоб були внесені зміни до чинного законодавства, підзаконних актів.

«Якщо ми сьогодні говоримо про лісокористування, то 75% лісокористування – це управління лісового та мисливського господарства. Це орган який навіть не належить до компетенції обласної ради чи адміністрації, а орган який напряму підпорядкований державному лісовому агентству. А якщо так, то перш за все – це державні ліси, тож це питання державних органів», - акцентував Олександр Сич.