В Івано-Франківську вперше провели операції на відкритиму серці


Операції на відкритиму серці вперше провели в Івано-Франківську. Хірургічні втручання стосувалися аортно-коронарних шунтувань. Операції пройшли успішно, констатують лікарі.

Пацієнтів оперували місцеві медики разом з колегами з Національного інституту серцево-судинної хірургії. Кажуть, такі операції на серці менш травматичні для хворих, інформує Вежа

Раніше операції на “працюючому” серці проводилися лише в приватних кардіологічних клініках та столичних медичних Центрах. Відновити роботу серця за допомогою хірургічних втручань – задоволення не з дешевих. Варість однієї операції щонайменше 200 тисяч гривень. В суму входять і розхідні матеріали. При діагностуванні важких кардіологічних паталогій медики змушені були відправляти хворих на подальше обстеження.

Лише за два дні до міської клінічної лікарні звернулися понад півсотні людей. Першим пацієнтам операцію медики проводять безкоштовно. Всі витрати покриватимуть за кошти благодійних внесків. До проведення кардіологічних операцій на відкритому серці керівництво ЦМКЛ готувалося понад 8 років.

В Україні лікарі діагностують понад 50 тисяч інфарктів за рік. З них 30 відсотків випадків – летальні. Цю цифру можна значно зменшити, кажуть медики. Якщо вчасно провести хірургічне втручання. Наразі місцеві хірурги відбирають наступних кандидатів на відкриту операцію на серці.