В Карпатах горяни практикують овіотерапію


Вівці лікують. В Карпатах горяни практикують традиційний для гуцулів метод народної медицини – овіотерапію. Міцне здоров’я та довголіття мешканців гір вчені пояснюють тим, що вони харчуються та лікуються лише натуральними продуктами. А першою помічницею у Карпатах завжди була вівця.

Овець стрижуть раз на рік, перед Благовіщенням. Спочатку вовну парять, потім перуть в річковій воді, висушують та вичісують. Взимку плетуть одежу. Товстішу нитку використовують на овечі покривала – ліжникию. З тоншої роблять пояси для лікування та капчурі. Це – теплі шкарпетки. Завжди кудлаті тварини гуцулів одягали, годували та лікували, інформує Вежа

Це основні складники цілющої мазі, яку горяни використовували століттями. Жодних добавок, усе натуральне, тому мазь можна вживати не більше тижня. Суміш ретельно втирають у хворе місце. Поверх накладають свіжострижену овечу шерсть.

Традиційні гуцульські рецепти Роман Бойчук запатентував. Тож до нього навідуються не лише відпочивати, а й для реабілітації. Овітерапія в Карпатах – не сучасна забаганка. Споконвіків горяни вважають, кращих ліків за народну медицину немає.

Білі, чорні, м’які та грайливі. Ягнята також лікують. Вони допомагають людям позбутися нервового напруження. У Бойчуків відпочиває два десятки маленьких киян. Вихователі кажуть, тиждень тому везли нервових та втомлених дітей. Сьогодні ті випромінюють здоров’я.

Дорослі також заспокоюються біля кудлатих тварин. Вони стають врівноваженими та набираються наснаги. У Космач в пошуках нетрадиційного оздоровлення приїжджають відпочивальники з багатьох областей України та навіть з-за кордону.