Газ, субсидії і борги: Що варто знати прикарпатцям на старті опалювального сезону


Наприкінці серпня Кабінет Міністрів України затвердив порядок повернення до Держбюджету невикористаних залишків коштів за субсидіями на відшкодування оплати послуг централізованого опалення та газо-, енергопостачання для індивідуального опалення з урахуванням збереження частини коштів на рахунках домогосподарств

У зв’язку із прийняттям такого рішення у багатьох споживачів замість переплат на рахунках газопостачальників з’явились борги. Часто — чималі. А днями газопостачальники із ТОВ «Івано-Франківськгаз Збут» провели прес-конференцію, на якій роз’яснили свою позицію щодо цього питання, пише Галичина

— Сьогодні ми зібралися в зв’язку з тим, що, як ви знаєте, почався опалювальний сезон, — розпочав розмову Юрій Пилипів, директор ТОВ «івано-Франківськгаз Збут». — Чим він відрізняється від попереднього опалювального періоду? Тим, що ціна газу на цей час — 6 879 гривень за тисячу метрів кубічних і відсутня така норма, як пільгова ціна. Торік була пільгова ціна 3 600 за тисячу метрів кубічних. У зв’язку з цим ми очікуємо суттєвого збільшення кількості споживачів, які будуть користуватися субсидіями. 
Для довідки скажу, що коли на цей час у нас є 423 тисячі побутових споживачів, то з них майже 180 тисяч користується субсидіями. Нині ми очікуємо збільшення цієї цифри десь на 35-40 відсотків. 

Є також і проблемні питання. Торік склалася така ситуація, що з грудня держава почала активно надавати субсидії, проводити велике нарахування коштів. Люди отримали багато грошей на рахунки, під кінець опалювального сезону бачили, що ці кошти у них залишаються, і перестали оплачувати за газ. Але 23 серпня була видана урядова постанова, в якій йшлося про порядок перерахунку. Цією постановою зобов’язали «івано-Франківськгаз Збут» повернути кошти, які були надмірно нараховані споживачам, до бюджету. 

Як розповіла Світлана Якимишин, начальник управління соціальних гарантій департаменту соціальної політики ОДА, в умовах підвищення цін і тарифів на оплату житлово-комунальних послуг в області триває реалізація програми житлових субсидій. Порядок призначення та надання житлових субсидій з відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг затверджено постановою Кабміну від 21 жовтня 1995 р. №848. Однак з метою спрощення порядку уряд постійно вдосконалює програму житлових субсидій шляхом внесення змін до постанови. Нині, якщо жителі області неспроможні здійснити оплату за житлово-комунальні послуги, то їм потрібно звернутися в структурні підрозділи органів з питань соціального захисту населення райдержадміністрацій та виконкомів міських рад міст обласного значення. Наразі діє спрощена система щодо документів — необхідно подати лише заяву та декларацію. Та й сама декларація спрощена, у ній слід вказати лише вид доходу і його джерело. 

Департамент постійно проводить моніторинг щодо призначення субсидій. За його результатами на 30 вересня в області субсидіями користується 228,9 тисячі сімей. Кількість людей, які звернулися за субсидією вперше, становить 36,6 тисячі. З них субсидії призначено 33,2 тисячі сімей. 

— Структурні підрозділи органів з питань соціального захисту населення районів та міст, — розповіла Світлана Якимишин, — також проводять призначення субсидій на новий період у зв’язку із закінченням терміну їх отримання без залучення отримувачів. Тим, хто мав субсидії, не потрібно звертатись до відповідних служб, які самостійно автоматично здійснюють перерахунок. 

Останні зміни у законодавстві відбулись 8 вересня. Зокрема, змінено порядок розрахунків для врахування при призначенні субсидій для тих, хто перебував на строковій військовій службі. Якщо громадянин проходив службу в рік, який враховується при визначенні доходу, то середньомісячний сукупний дохід, незалежно від отриманого такою особою доходу, буде визначатися на рівні прожиткового мінімуму. Крім того, якщо особа, яка є непрацюючим пенсіонером і не має інших доходів, крім пенсії, звертається за субсидією, то до її середнього сукупного доходу враховується розмір пенсії за попередній місяць, який передує місяцю призначення субсидії. 

Також є зміни, що стосуються осіб після досягнення 18-річного віку. Якщо у них доходи менші за прожитковий мінімум або вони навчаються на денній формі навчання у загальноосвітніх, професійних, вищих навчальних закладах, то середній сукупний дохід такої особи визначається на рівні прожиткового мінімуму. Якщо особа, яка отримує один із доходів, таких, як пенсія, стипендія, допомога при народженні дитини, допомога при народженні дитини до досягнення нею трирічного віку, допомога інвалідам з дитинства, допомога з догляду за інвалідом першої та другої груп внаслідок психічного захворювання, допомога щодо осіб, які не мають права на пенсію, та інвалідам, а також допомога з безробіття, або будь-які доходи особи, яка не досягла 18-річного віку на 31 грудня, який враховується у такі доходи, то в розрахунок включаються фактичні розміри доходів. 

Кабмін також ухвалив, що коли у громадянина нема доходів для розрахунку субсидій, то середньомісячний дохід такої особи визначається на рівні двох прожиткових мінімумів. В той же час в окремих випадках за рішенням РДА або їхніх спеціально утворених комісій для осіб, які проживають у сім’ях, котрі опинилися у складних життєвих обставинах, у розрахунок субсидії може включатися середньомісячний сукупний дохід на рівні одного прожиткового мінімуму. Крім цього, також доповнено перелік доходів, які не враховують при визначенні сукупного доходу сім’ї при призначенні субсидій: вартість безоплатно отриманих санаторно-курортних путівок, протезно-ортопедичних виробів, засобів реабілітації і т. п.

Про особливості перерахунку та повернення коштів до Держбюджету розповіла начальник відділу розрахунків ТОВ «івано-Франківськгаз Збут» Оксана Крамаренко.
— Рішенням Кабінету Міністрів, а саме: постановою від 23 серпня 2016 року №534 затверджено порядок розрахунку та повернення сум невикористаних субсидій до Державного бюджету. Це стосується споживачів, які використовували газ комплексно та мали індивідуальне опалення на період опалювального сезону 2015-2016 рр. Ця постанова законної сили набула 30 серпня 2016 р. Тому працівники нашого товариства на виконання цієї постанови повернули суми невикористаної субсидії з особових рахунків споживачів до Державного бюджету. Загалом ця сума становила понад мільярд гривень.
Механізм повернення субсидій дуже простий. До уваги брали загальний розмір субсидій, тобто надходження субсидій за опалювальний період 2015/2016, від цього віднімали вартість спожитого природного газу за цей період, а також вартість 100 кубічних метрів газу за ціною 6 879 грн. за тисячу кубометрів, що становило  687,9 грн., які залишилися на особових рахунках наших споживачів. Після повернення невикористаної суми субсидій ми повідомили банківські установи і наших абонентів про суми до сплати. А починаючи з жовтня в «особистому кабінеті» на сайті «104.ua» кожен споживач — отримувач субсидій може дізнатися про детальний розрахунок.
Хочу нагадати, що зареєструватися в «особистому кабінеті» дуже просто. Для цього треба знати свій особовий рахунок та суму останнього платежу за газ. 
Крім того, в жовтні наші споживачі отримають рахунки на оплату за газ, де буде вказано суму перерахованої субсидії і чи виникла заборгованість або переплата абонента. Користуючись нагодою, хочу звернутися до споживачів — отримувачів субсидій. Якщо після переведення коштів до Державного бюджету на вашому рахунку утворилася заборгованість, її потрібно погасити протягом п’яти робочих днів з дня отримання рахунку. 
За останні місяці на адресу нашого товариства надходять численні звернення та телефонні дзвінки з приводу розміру субсидій. Хочу нагадати: будь-які консультації, які стосуються розміру субсидій, ви можете отримати в органах соціального захисту населення за місцем проживання, який і призначив вам субсидію. 
Як розповіли газопостачальники, внаслідок проведення перерахунку в них є близько шести відсотків споживачів, які стали боржниками через те, що не оплачували обов’язковий платіж. Вони стверджують: щоб не було таких наслідків, потрібно просто оплачувати обов’язкову частку і стежити за використанням газу.
Важливо також і те, що, за словами працівників ТОВ «івано-Франківськгаз Збут», споживачі отримають через «Укрпошту» десь за тиждень рахунки, де буде вказано їхній фактичний стан розрахунків за газ. 
— Якщо на травень люди мали переплату по 5-6 тисяч, то тепер може виявитись, якщо вони не сплачували обов’язкову частку, що можуть стати боржниками, — розповів Юрій Пилипів. — інші, якщо платили справно за поточне споживання, не матимуть заборгованості. Але всі побачать свій реальний стан з оплатою в рахунках. 
Правильне чи неправильне це проведення перерахунку — ми не можемо судити, це рішення Кабінету Міністрів. Просто виявилась така ситуація, що коли люди економили газ протягом опалювального періоду і у них створилась кредитова заборгованість, то тепер, після перерахунку, у них кошти забрали і залишили лише на 100 кубів. Я вважаю, що це не дуже спонукає людей до ощадливого споживання газу. Проте це не нам вирішувати. 
До речі, зі 172 тис. споживачів, які користуються субсидіями, перерахунок було зроблено 130 тисячам. 
Що ж стосується оцінки нинішнього стану справ із високими цінами і захмарними тарифами, то опосередковано вона прозвучала, коли представники газовиків зауважили: для повного та своєчасного розрахунку за спожитий газ їм потрібні кошти, а оформлення субсидій буде означати, що абоненти зможуть «живими» грошима оплачувати тільки обов’язкову частку. Це означає, що буде менше надходжень грошовими коштами і це негативно вплине на фінансовий стан товариства.